Fokhagyma, a csodafűszer

Egy gerezd fokhagyma, a rákot távol tartja. De még ennél is többet tesz. Fogyasztásával növelhető a szexuális pontenciál – persze, csak ha a szaga nem éppen ellenkezőleg hat.

Egészben nem hat

A fokhagyma egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, melynek már bizonyítottan számos egészségre vonatkozó előnyös tulajdonsága van. Izraeli kutatók egy csoportja nemrég sikeresen alkalmazta ezt a vegyületet ráksejtek és rossz indulatú daganatos tumorok elpusztításában, egereknél.

Az allicin az ép fokhagymagerezdben nincs jelen. Csak akkor szabadul fel, ha a fokhagymát összezúzzák, ezért főzés közben soha ne hagyjuk ki ezt a lépést. Bár az ép fokhagymagerezd is megadja az ételnek a markáns ízt, rákölő tulajdonságai így nem érvényesülnek. Érdemes a fokhagymát összezúzni, így sokkal hatékonyabb, mintha csak vágnánk.

Ha egy ételhez zúzott fokhagymát adunk, a parazitákat, baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat már az előtt megöli, hogy a magas hőmérséklet végezne velük. Ezért, ha utcai árustól vásárlunk, a legbiztosabb módszer, ha erősen fokhagymázott ételt választunk. Ezzel igen csekély lesz az ételmérgezés esélye.

A fokhagyma – ahogy mindenki tudja, vagy jó lenne, ha tudná – természetes fertőzésgátló. Napi egy gerezd fokhagyma segít távol tartani a legtöbb fertőzést.

Egészséges olaszok és kínaiak

Az olaszok és kínaiak rengeteg fokhagymát használnak az ételeikben, és körükben igen alacsony a rák előfordulásának gyakorisága. Az olasz pizzák és tészták jellemző ízesítője a fokhagyma, aminek eredményeként az olaszok, úgy tűnik, relatív immunisak az ilyen diétával összefüggő egyéb problémákra, például a magas koleszterinre és szívbetegségekre is.

Hasonló a helyzet a kínaiakkal is. A kínai ételek is foghagymában gazdagok, és a kínaiakról is elmondható, hogy statisztikailag kevésbé hajlamosak a rákra és szívbetegségekre.

Hogyan együk a fokhagymát?

Nem szükséges mondani, hogy összezúzni egy gerezd fokhagymát, és nyersen megenni, nem a legélvezetesebb élmény. A fokhagymának igen erős íze van, ezért, hogy élvezhessük, más ételekkel kell keverni. A legjobb módszer az, ha főzés közben az ételhez adjuk. Az allicin az egész ételben eloszlik, és így részesülhetünk rákellenes és fertőzésgátló tulajdonságainak előnyéből.

Főzés előtt mindenképpen tisztítsuk meg a fokhagymát. Ha héjastól főzzük, az rontja gyógyító hatását. Hasonlóképpen, ha előre meghámozzuk és összezúzzuk a fokhagymát, és csak kis adagokat használunk belőle egyszerre, az lehet nagyon kényelmes és időtakarékos, de elveszik a fokhagyma potenciális egészségvédő tulajdonságának jó része. Az allicin órákon belül elveszti előnyös tulajdonságait, mivel amint a fokhagymát összezúzzuk, elkezd reakcióba lépni a fokhagyma egyéb alkotóelemeivel.

Tisztítsuk meg a fokhagymát, és hagyjuk főzés előtt 15 percig állni. Közvetlenül főzés előtt zúzzuk össze. Ezután rövid időn belül használjuk fel.

Bár sokak számára egyszerűbbnek tűnik a bioboltokban kapható fokhagyma készítmények fogyasztása, erősen javallott a napi adag elfogyasztása természetes módon – azaz egy gerezd elfogyasztásával. Ahogy már említettük, a fokhagymának számos egyéb egészségvédő tulajdonsága is van, s ha frissen fogyasztjuk a fokhagymát, mindezekhez az előnyökhöz hozzá is jutunk. A legegészségesebb – ha képesek vagyunk rá – nyersen fogyasztani. Tisztítsuk meg, 15 perc állás után zúzzuk össze, nyeljük le, és igyunk rá egy kis tejet. Ha ezt esténként tesszük, akkor nem fogunk egész nap fokhagymától illatozni. És rövid idő múlva már érezhetjük immunjavító hatását is, a ráktól való félelmünket pedig elengedhetjük.

A fokhagyma előnyei

A fokhagyma több mint 100 biológiailag hasznos vegyületet tartalmaz, melyek számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Íme, néhány:

Gyermeket vár?

Az új kutatások szerint igen előnyös terhesség esetén fokhagymát fogyasztani. A preeclampsia, ez a magas vérnyomással és fehérje vizeléssel járó betegség a terhes nők 3-4%-át érinti. Ha a terhesség alatt fokhagymát fogyaszt, erősen lecsökken a preeclampsia kialakulásának kockázata.

A fokhagyma fogyasztása növeli a baba súlyát a méhben. Így, a baba nagyobb súllyal születik, mint ha édesanyja nem fogyasztott volna fokhagymát. Vannak nagyon kis súllyal született babák, az ilyen esetekben a fokhagyma szedése nagyon előnyös lehet.

Csökkenti a koleszterint és a sztrók kockázatát

A fokhagyma fontos szerepet játszik a szervezetünkben lévő „rossz” koleszterin mennyiségének csökkentésében. Számos tanulmány született már a fokhagyma koleszterin csökkentő hatásáról, melyek igazolják ezt az állítást. Akinek magas a koleszterinje, növelje a fokhagyma fogyasztását. Ez a vérnyomás csökkentésében is segít. A koleszterin és vérnyomás csökkentése a szívroham és szívbetegségek kockázatának csökkenését is magával hozza.

Rákellenes hatású

Anticarcinogén tulajdonságai miatt segít csökkenteni a rák kockázatát. Segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását és tumorrá fejlődését. Megakadályozza a tumor növekedését is. A napi fokhagyma bevitel növelésével a már kialakult tumorok 50-70%-kal csökkenthetők!

Embólia megelőzése

A fokhagyma segít megelőzni a vérrögök kialakulását is. Ez különösen előnyös, ha valaki hajlamos rá, hogy vérrögök képződjenek a lábában. A fokhagyma segít szabályozni a vércukorszintet. Természetes antibiotikum, gomba- és baktériumölő hatással rendelkezik.

Egy kis érdekesség

Kevesen tudják, hogy a fokhagyma afrodiziákum is. Javítja a vérkeringést, és segíti a erekció idejének elnyújtását. Kiváló segítség az időszakos impotencia esetén. A problémát csak az okozza, hogy a szaga rossz hatással lehet a felélesztett libidóra.

(Forrás: Garlic, The Wonder Food; Benefits Of Garlic angolból fordította: Harrach Orsolya)