Fokhagyma: nem az illatáért szeretjük

Ami a szagát illeti, az ízlés dolga, de az egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan. A fehér gumó a konyhában is népszerű, már hosszú ideje nem csak a forró égövi országok konyháiban értékelik, ahol a fokhagymát az antibakteriális tulajdonságai miatt tartották a tányéron. Mire kell ügyelni főzésekor, és mi teszi ezt a növényt olyan egészségessé?

Póréhagyma – sokoldalú, aromás és egészséges

Télen szűkebb kínálatból választhatunk, ilyenkor nyúljunk bátran a póréhagymához! Az ősi növény egyesíti magában a vörös- és a fokhagyma jótékony hatásait, de kíméletesebb a gyomorhoz, fogyasztása után nem illatozunk annyira. Sokoldalúan használhatjuk, jó levesekhez, pörköltekbe vagy salátákba is. Nem csak az íze jó, hanem jótékonyan ha az egészségünkre is.

Fokhagyma: nem mindegy, melyiket vesszük

A fokhagyma pozitív élettani hatásait mindenki ismeri, azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a piaci kínálatban nagy eltérések tapasztalhatók, azaz a sokféle fokhagyma messze nem ugyanazt a minőséget képviseli. A magyar termékek iránt jogos az elfogultság, és nem is csak azért, mert „illik” előtérbe helyezni a külföldi vetélytársakkal szemben.

Hideg ellen melegítő étel!

Biztosan lesz még tél az idén, és a hideg ellen nem mindig csak a kabát, sapka és sál tart bennünket melegen. A hagyományos kínai gyógyászat (HKO) szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek melegítő hatásúak. Bemutatjuk a belülről legjobban felmelegítő ételeket, a „hidegölőkHideg ellen melegítő étel!et”, és eláruljuk, mely táplálékokat célszerű télen inkább kerülni.

Meglepő fokhagymatrükkök

A fokhagyma egészségre gyakorolt hatásáról és sokoldalú felhasználhatóságáról már jó pár cikk jelent meg. Úgy tűnik azonban, hogy még mindig van új a nap alatt. A fokhagymát ugyanis állítólag használhatjuk például hátfájás vagy rovarcsípés ellen, kerti rovarriasztónak, de penész elleni szernek takarításhoz is, sőt talán vágyfokozónak is beválik…

Téli immunerősítés otthon

Igaz, télen kevesebb a friss zöldség, gyümölcs, mégis válogathatunk, hogyan, mivel is erősítsük szervezetünket. A betegségek megelőzésében és legyőzésében a legjobb megoldás, ha az alábbi természetes alapanyagokat választjuk.

Fokhagyma, a csodafűszer

Egy gerezd fokhagyma, a rákot távol tartja. De még ennél is többet tesz. Fogyasztásával növelhető a szexuális pontenciál – persze, csak ha a szaga nem éppen ellenkezőleg hat.

Vöröshagyma, fokhagyma és társaik

A hagymát Európában legalább a bronzkor óta használják étkezési célra, ám a származási helye feltehetőleg inkább Nyugat- vagy Közép-Ázsia lehet. A fokhagymával együtt már a Biblia legkorábban keletkezett részében megemlítik. Más hagymafélékkel együtt igazi orvosság.