Fokhagyma: nem az illatáért szeretjük

Ami a fokhagyma szagát illeti, az ízlés dolga, de az egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan. A fehér gumó a konyhában is népszerű, már hosszú ideje nem csak a forró égövi országok konyháiban értékelik, ahol a fokhagymát az antibakteriális tulajdonságai miatt tartották a tányéron. Mire kell ügyelni főzésekor, és mi teszi ezt a növényt olyan egészségessé?

A fokhagymának (Allium sativum) gyógynövényként hosszú története van: már az egyiptomiaknál is erősítőszerként szolgált, és sikeresen alkalmazták bélparaziták ellen. Gumója gerezdekből áll, amelyek tele vannak hatékony összetevőkkel. Különösen a kéntartalmú allicin és bomlástermékei fontosak az egészség szempontjából. A friss fokhagyma 0,5-1% allicint tartalmaz. Összezúzása kémiai reakciót okoz: az alliináz enzim az alliint allicinné alakítja át. Ez az anyag okozza a jellegzetes illatát, valamint a gerezdek erős aromás ízét.

Mitől olyan egészséges?

A tudósok az allicin összetevőjét és a bomlástermékeit az egészséget segítő hatásúnak tekintik. Kísérletekben a fokhagyma gátolja a gombák és baktériumok terjedését, és enyhe vírusellenes hatást is mutatnak.

A fokhagyma – pontosabban az ajoén kéntartalmú vegyület – valószínűleg gátolja a véralvadást, mivel vérhígító hatása van, és így megakadályozza a vérlemezkék egymáshoz tapadását. Ez lehetővé teszi, hogy a vér jobban áramoljon az erekben, ami viszont megvédhet az érelmeszesedéstől, erősíti a keringést és megelőzi a vérrögök kialakulását, azaz a trombózist. A fokhagyma kénvegyületei a vér lipidszintjének csökkentésével pozitívan befolyásolhatják a kardiovaszkuláris rendszert.

Vannak olyan tanulmányok, amelyek a fokhagyma enyhe vérnyomáscsökkentő hatását mutatják. Még vitatott azonban, hogy az allicin is képes-e csökkenteni a rossz LDL-koleszterinszintet.

A fokhagyma jól alkalmazható szelénforrás. A szelén elengedhetetlen nyomelem, amely fontos az anyagcsere, az immunrendszer, a pajzsmirigy, az egészséges bőr és a körmök szempontjából.

Össze kell zúzni

Ha az egészséges összetevőket jól ki akarjuk használni, akkor a fokhagyma felhasználásakor tisztában kell lenni az alábbiakkal: allicin csak akkor keletkezik, ha a fokhagyma sejtfalai megsérülnek, ezért célszerű a fokhagymát felhasználás előtt összezúzni, és a kutatás szerint tíz percig állni hagyni. Így az alliináz enzimnek van ideje az allicin védőanyag előállítására. Aki ezután csak néhány percig főzi a fokhagymát, optimális hatékonyságot biztosít, a kénvegyületek ugyanis érzékenyek a hőre.

Kapszula a gyógyszertárból

Ha valaki nem szereti az ízét, akkor tabletták és drazsék formájában kapható fokhagymás készítményeket szerezhet be a gyógyszertárból. Ezek hatékonysága azonban ellentmondásos. Sok készítmény tartalmaz továbbá például galagonyát és fagyöngyöt a szív erősítésére és a vérkeringés támogatására.

Ha vérhígító gyógyszert szed, le kell mondania a nagy dózisú fokhagyma tablettákról. A gyógynövény ugyanis erősítheti a vér-alvadást gátló gyógyszer hatását.

A test regenerációja: fokhagyma-citrom kezelés

Olyan egészségesnek tartják, hogy már fokhagymakúra is létezik: ennek során naponta többször iszunk vízből, kezeletlen citromból és fokhagymából álló italt. Ennek jótékony hatása:

  • felszabadítja a szervezetet a kalcium-lerakódásoktól
  • szabályozza a vérnyomást
  • támogatja a szív és az érrendszer vérkeringését

A gyömbér, kurkuma, vagy a bors támogathatják ezt a hatást.

Mit tehetünk az erős fokhagymaszag ellen?

Sajnos a szaga ellen nincs hatékony szer. Néha az erős szagot csökkenti a tej, a gyömbér, a citromlé a borsmentás rágógumi.

5 javaslat a fokhagyma elkészítéshez

Könnyen hámozható, ha a gerezdeket megnyomjuk egy kés lapjával. A héj ekkor gyakran szinte önmagától leválik.

Ügyeljen főzéskor arra, hogy ne égjen le, mert keserű ízt kap és élvezhetetlen lesz.

Tegyen néhány fokhagymagerezdet a serpenyőbe. Tálalás előtt ezeket szedje ki az ételből. A fokhagyma csodálatosan könnyű aromát hagy.

A fokhagyma kellemetlen szaga elmúlik a kezéről, ha az ujjainkat rozsdamentes acél felülethez, például a mosogatóhoz dörzsöljük. De használhat inkább fokhagymaprést…

Eltevése: hámozzuk meg a gerezdeket, tegyük a tartósító edénybe, töltsük fel olívaolajjal, majd zárjuk be. Így a fokhagyma megmarad, és az olaj csodálatos aromát kap. A fokhagymaolaj ideális salátaöntetekhez vagy mártásokhoz.

Új trend Japánból a fekete fokhagyma. Ez az ún. ötödik íz, és a fokhagymás mártásokhoz és a savanyú húsöntetekhez jó.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a fokhagymáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Fokhagyma: nem mindegy, melyiket vesszük