Ami a szívnek jó, az a rákot is megelőzheti

A legfrissebb eredmények szerint a kardiológusok által ajánlott hét egészséges szokás nem csak a szívbetegség, hanem a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Ha valaki mind a hét szokást követi az Amerikai Szív Társaság ajánlásai közül, több mint 50 százalékkal csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Ráadásul az előny halmozódik, vagyis minden további ajánlás követésével tovább csökken a rák kockázata.

Ami a szívnek jó, az a rákot is megelőzheti„Ez az eredmény azért nem meglepő, mert számos eleme, például az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a dohányzás kerülése közismerten csökkentik a rák kockázatát” – magyarázta a kutatás vezetője, Laura Rasmussen-Torvik, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának kutatója. „Fontosnak véltük hangsúlyozni, hogy e célkitűzések betartása együttesen a rák jelentős kockázatcsökkenését eredményezi.”

Az ajánlások a következők:

  • Rendszeres testmozgás
  • Az egészséges testsúly fenntartása
  • Egészséges étrend
  • A koleszterinszint szabályozása
  • A vérnyomás csökkentése
  • A vércukor kontrollálása
  • A dohányzás kerülése

„Az egészség elkerülhetetlenül holisztikus” – mondja Dr. David Katz, a Yale Egyetem betegségmegelőzési központjának szakértője. „Nem lenne túlságosan nagy vigasz valakinek az orvosi vizsgálat után, ha az orvosa közölné, a jó hír az, hogy nincs szívbetegsége, a rossz hír azonban az, hogy rákos. Az egészség minimum azt jelenti, hogy egyetlen súlyos betegség sincs jelen, és megfelelő vitalitással rendelkezünk.”

A Circulation márciusi számában közzétett kutatás során Rasmussen-Torvik kutatócsoportja több mint 13 ezer férfi és nő adatait gyűjtötte össze az 1987-ben indított, érelmeszesedést vizsgáló, jelenleg is zajló tanulmányból. A kutatás elején mindegyik résztvevőt kikérdezték életmódjukról, és arról, milyen szokásokat követnek. Húsz év múlva közel 3 ezer személyben alakult ki daganatos megbetegedés, főként tüdő-, prosztata-, emlő-, illetve vastag- és végbélrák.

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy azokban a személyekben, akik az ajánlások közül hatot vagy hetet betartottak, 51 százalékkal alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik egyetlen ajánlást sem követtek. A négy ajánlást követőkben 33 százalékkal, az egy-két ajánlást követőkben pedig 21 százalékkal bizonyult alacsonyabbnak a rák kockázata.