Az anyatej véd a gyermekkori rákbetegségek ellen

A szoptatás előnyei jól ismertek, de az még eddig rejtély volt, hogyan védhet az anyatej a rák különböző formái ellen. A Journal of Human Lactation – az anyatejes táplálással foglalkozó folyóirat – ismerteti a felfedezést: az anyatejben nagy koncentrációban található egy rákellenes tulajdonságú oldott fehérje (TRAIL, azaz Tumour Necrosis Factor Related Apoptosis Inducing Ligand).

A kutatók mintát vettek 55 frissen szült anyától a kolosztrumból (a szülés után keletkező első tej) 2 nappal a szülés után és az „érett” anyatejből, 5 nappal a szülés után, majd vérmintát gyűjtöttek be azonos korú egészséges nőktől, továbbá mintát vettek csecsemőtápszerekből (infant formula). Valamennyit tesztelték a rákellenes fehérje, a TRAIL jelenlétére.Anytej: különleges védelem

A kolosztrumban a vérrel összehasonlítva 400-szoros, az „érett” anyatejben 100-szoros értéket találtak (még a nyálnál is 40-szer magasabb volt a kolosztrum ráksejtpusztító fehérje értéke). Ezzel szemben az csecsemőtápszer nem tartalmazott TRAIL-t.

„Jól tudjuk, hogy az anyatej nem egyszerűen táplálék a csecsemő számára, hanem komplex biológiai folyadék, amely többféle, az immunrendszer szempontjából aktív anyagot tartalmaz. A szoptatás fontos szerepét már kimutatták bizonyos gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, például a limfoid leukémiában, a Hodgkin-kórban és a neuroblasztómában (rosszindulatú idegrendszeri daganat). Ugyanakkor ennek a speciális fehérjének, a TRAIL-nek az endogén (belső), oldott formája lehet az elsődleges biológiai magyarázat az anyatej rákellenes hatására. A TRAIL-t jelenleg is használják sok klinikai kísérletben egy sor emberi daganat ellen” – írják a szerzők.

„Tudomásunk szerint első ízben történt meg, hogy a TRAIL szintjét mérték a kolosztrumban és az anyatejben. Kutatásunk sokkal magasabb koncentrációt mutatott ki a TRAIL-ból a kolosztrumban és az anyatejben, mint a keringő vérben.”

(Forrás: Független.hu)