Az anyatej csodákra képes

Magyarországon évente mintegy 95 ezer gyermek születik, közülük azonban minden kilencedik-tizedik sajnos idő előtt jön a világra. Bár a koraszülési tendencia az elmúlt években számottevően nem változott, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az életben maradási esély folyamatosan növekszik, és egyre jobbak a koraszülött babák kilátásai.

Tovább kellene szoptatni a babákat

Féléves korára csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ami a világátlaghoz képest jó eredmény, még mindig messze van az elégségestől. Az anyatejben található ellenanyagok ugyanis pótolhatatlan védelmet biztosítanak a csecsemőnek, és ez a felnőttkori egészségére is hatással van. Ha nehézség adódik, az anyák kérjék szakértő segítségét.

Amit érdemes tudni az anyatej lefejéséről

A mellszívók óriási segítséget jelenthetnek a friss anyák számára a tej lefejésekor, ugyanakkor fontos, hogy biztonságosan használják ezeket. A nem tiszta mellszívók egy sor fertőzést okozhatnak a babának és a mamának egyaránt. A fertőzéseket okozó részecskék észrevétlenül bújnak meg az eszközben, és hosszú időn át okozhatnak súlyos problémákat.

Az anyatej véd a környezetszennyeződéstől

A levegőben lévő részecskék és a nitrogén-dioxid káros hatása kiküszöbölhető azoknál a gyermekeknél, akiket életük első négy hónapjában anyatejjel tápláltak. Az idegrendszer a magzati korban alakul ki, ugyanakkor a magzatban még nem alakult ki olyan méregtelenítő mechanizmus, amely a káros anyagok hatását semlegesíteni tudná – állítja Aitana Lertxundi kutató.

Százszor nagyobb a csecsemőtápszer alumíniumtartalma, mint az anyatejé

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a csecsemőtápszerekben akár százszor magasabb is lehet az alumíniumtartalom, mint az anyatejben, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Míg az ivóvíz legfeljebb 200 mikrogramm/liter alumíniumot tartalmazhat, a vizsgált tápszerek némelyike ennek az egészségügyi határértéknek több mint háromszorosát tartalmazta.

Közel 700 baktériumfajt tartalmaz az anyatej

Az emberi szervezet számtalan baktériumnak ad otthont, amelyek mind elengedhetetlenek egészségünk megőrzésének szempontjából: a csecsemők először a szoptatás során kerülnek kapcsolatba a jótékony mikroorganizmusokkal, amelyek végül az ő testükben is tanyát vernek. Szakértők szerint az anyatej közel 700 baktériumvariánst tartalmaz, jóval többet, mint azt eddig gondoltuk.

Az anyatej véd a gyermekkori rákbetegségek ellen

A szoptatás előnyei jól ismertek, de az még eddig rejtély volt, hogyan védhet az anyatej a rák különböző formái ellen. A Journal of Human Lactation – az anyatejes táplálással foglalkozó folyóirat – ismerteti a felfedezést: az anyatejben nagy koncentrációban található egy rákellenes tulajdonságú oldott fehérje (TRAIL, azaz Tumour Necrosis Factor Related Apoptosis Inducing Ligand).

A szoptatás mégsem véd az ekcémától?

Az allergiára hajlamos csecsemők számára hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt – olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához.

Anyatejes táplálás régen és ma

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Emlőrákszűrés anyatejből

Nemcsak mammográfiai vizsgálat segítségével, hanem az anyatej sejtjeinek elemzésével is szűrhető, megjósolható lesz a jövőben az emlőrák – állítják amerikai kutatók. A betegség kockázatának előrejelzése így egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lenne.