Százszor nagyobb a csecsemőtápszer alumíniumtartalma, mint az anyatejé

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a csecsemőtápszerekben akár százszor magasabb is lehet az alumíniumtartalom, mint az anyatejben, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Míg az ivóvíz legfeljebb 200 mikrogramm/liter alumíniumot tartalmazhat, a vizsgált tápszerek némelyike ennek az egészségügyi határértéknek több mint háromszorosát tartalmazta.

Százszor nagyobb a csecsemőtápszer alumíniumtartalma, mint az anyatejéA BMC Pediatrics szaklapban megjelent kutatásukban a Keele Egyetem munkatársai harminc különböző típusú, az Egyesült Királyságban forgalmazott csecsemőtápszert vizsgáltak meg. Három évvel ezelőtt ugyanez a kutatócsoport már felhívta a figyelmet a tápszerekben lévő alumínium lehetséges veszélyeire.

A kutatást vezető Chris Exley professzor így nyilatkozott: „Rengeteget tudunk az alumíniumról, de nem sokat tudunk arról, milyen hatást gyakorol az emberi egészségre. A többség már biztosan hallott az Alzheimer-kórra és más neurológiai betegségekkel való összefüggéséről, és a kutatásokból azt is tudjuk, hogy a csont kialakulását is befolyásolja. Az alumínium vérszegénységet is okozhat az emberekben, amit aztán vaspótlással nem lehet kezelni. Vajon milyen hatást gyakorolhat ez az alumínium közép és hosszú távon a csecsemőkre? Erre a kérdésre még nem sikerült pontos választ adni.”

Exley professzor arra szólítja fel a brit kormányt, hogy sürgősen tegyen lépéseket a csecsemőtápszer alumíniumtartalmának korlátozása érdekében. A szakértő hozzátette, egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogyan kerül az alumínium a tápszerekbe.

„Nagy valószínűséggel az alumínium egy része a csomagolásból kerül a tápszerekbe, de ugyanilyen eséllyel az összetevőiből is származhat. Akár a feldolgozás során is belekerülhet a tápszerekbe” – véli a professzor.