Emlőrákszűrés anyatejből

Nemcsak mammográfiai vizsgálat segítségével, hanem az anyatej sejtjeinek elemzésével is szűrhető, megjósolható lesz a jövőben az emlőrák – állítják amerikai kutatók. A betegség kockázatának előrejelzése így egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lenne.

Azt már tudjuk, hogy egy csecsemő számára milyen fontos az anyatej. De azt, hogy a benne lévő sejtek elemzésével akár egy későbbi emlőrák is megjósolható, eddig még nem volt világos. Pedig a legújabb amerikai kutatások éppen azt állítják, hogy az anyatejben található sejtek megbízható információkkal szolgálnak a daganatos megbetegedésekről. A témában végzett kutatás eredményeiről dr. Kathleen F. Arcaro számolt be az Amerikai Rákkutató Szövetség éves kongresszusán.Nem csak a babának hasznos az anyatej

„Bár nem végeztünk még el olyan sok vizsgálatot, már most biztosan állíthatom, hogy az anyatej sejtjeinek elemzésével megjósolható az emlőrák kockázata” – kezdte előadását Arcaro. Az anyatejből vett első mintákból ugyanis pontosan megállapítható a mell egészségi állapota. A vizsgálat ráadásul nem drága és bárkin könnyedén elvégezhető.

Arcaro és csapata 250 olyan nő melleiből gyűjtött anyatejet, akiktől korábban vettek már mintát vagy akik estek át már rákszűrésen. A tejben megkeresték azokat a sejteket (epitel sejtek), amelyekből kifejlődhetnek az emlődaganatok. Ezen belül három olyan DNS-t különítettek el, amelyek a tumorgátló gének szabályozásában játszanak szerepet. Az így kapott eredményeket összevetették a biopszia eredményeivel.

Biztató eredmények, olcsó eljárás

A biopsziás vizsgálat során 104 nőnél nem találtak rákra utaló elváltozásokat – az ő esetükben a sejtelemzés sem mutatott ki semmilyen különbséget. Azoknál azonban, akiknél a biopszia (mintavétel) alapján felmerült a rák kockázata, a kutatók az RASSF1 elnevezésű génben is elváltozást tapasztaltak.

Bár az első vizsgálatok biztatóak, egyelőre még nagyon korai lenne csak a sejtelemzésre hagyatkozni az emlőrák diagnosztizálásánál. A kutatócsoport azonban bizakodó: az eljárás nagyon olcsó, és nem sokkal szülés után már el is végezhető. Különösen a fiatal nők esetében lehet igen hasznos, hiszen ők még nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra – a sejtelemzés segítségével azonban náluk is könnyedén kimutatható az emlőrák kockázata.

(Forrás: focus.de, A Frühe Hinweise in der Muttermilch alapján németből fordította : T. B.)