Amit érdemes tudni az anyatej lefejéséről

A mellszívók óriási segítséget jelenthetnek a friss anyák számára a tej lefejésekor, ugyanakkor fontos, hogy biztonságosan használják ezeket. A nem tiszta mellszívók egy sor fertőzést okozhatnak a babának és a mamának egyaránt. A fertőzéseket okozó részecskék észrevétlenül bújnak meg az eszközben, és hosszú időn át okozhatnak súlyos problémákat.

A U. S. Food and Drug Administration (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal) tanácsai között szerepel, hogy amennyiben a mellszívót nem több felhasználóra tervezték, ne adjuk azt kölcsön senkinek, hiszen ez még családtagok és barátok esetén is veszélyes lehet.

Fertőtlenítsük tökéletesen!A nem tiszta mellszívók egy sor fertőzést okozhatnak a babának és a mamának egyaránt. Elképzelhető, hogy egy mellszívó tökéletesen tisztának tűnik, mégis veszélyes lehet – fogalmaz Paige Lewter az FDA közleményében.

A szakemberek szerint a veszélyes fertőzéseket okozó részecskék gyakran észrevétlenül bújnak meg az eszközben és a hozzá való kiegészítőkben, és meglepően hosszú időn keresztül okozhatnak súlyos problémákat.

Amikor egy eleve több fős használatra tervezett mellszívót alkalmaz az ember, fontos, hogy a saját kiegészítő készletünk is adott legyen hozzá. A több felhasználós mellszívó egyetlen közösen használható része maga a pumpa, minden másnak sajátnak kell lennie a fertőzések elkerülése érdekében.

Az FDA szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne vásároljunk használt egyedi használatra tervezett mellszívót, illetve hogy két használat között mindig fontos megtisztítani és fertőtleníteni a mellszívót.

(A mellszívót apró darabokra kell szétszedni és kézzel, üvegmosó kefével alaposan el kell mosogatni. Használhatjuk a mosogatógépet is, de az nem helyettesíti az alapos kézi mosogatást és a fertőtlenítést sem. A kereskedelemben megvásárolhatók elektromos fertőtlenítő készülékek, de az áruk eléggé magas. Ugyanakkor fertőtlenítésre még ma is kiválóan alkalmas a hagyományos kifőzés, amely a legegyszerűbb, legolcsóbb, vegyszermentes megoldás – a szerk.)