A dietetikus tanácsai: utazási betegségek

A mostani évszak a jó idő, a kikapcsolódás és a nyaralások ideje. A legtöbben ekkor töltődnek fel, utaznak, világot látnak. A gondosan összeállított utazási tervet azonban elronthatják különböző utazási megbetegedések, mint például a hányás, a hasmenés, a láz. Mindezek megelőzéséről, és az ilyenkor alkalmazható ENERGY készítményekről lesz most szó.

Intim higiénia a nyári melegben

A meleg időben ruhadarabjaink száma csökken, a bennünket fenyegető kórokozóké viszont drasztikusan megnő. A kánikula és a nedves környezet elősegíti a baktériumok, gombák szaporodását, ezért ebben az időszakban és nyaralás közben fokozottan figyelni kell az intim higiéniai szabályok betartására. Hogyan kerülhetjük el a kellemetlen fertőzéseket?

Rühösség: rossz higiénia

A rühösség rühatkák által okozott bőrbetegség. Tipikus tünete a kínzó viszketés, az érintettnek folyamatosan kell vakaróznia. Az emberi rühösség csak embertől kapható el. A fertőzés főként testi érintkezéssel terjed. Világszerte általában 20-25 évenként jelentkeznek járványok, nálunk az 1970-es és 1990-es években volt kimutatható az elterjedése.

Giliszták, bélférgek – bogyók, gombák

Orsó- és galandférgek, horogférgek, végbélgiliszták – és még sokfajta parazita él az emberek és más élőlények belében a legkülönbözőbb szervekben, például a tüdőben vagy a májban. Világszerte kétmilliárd ember fertőzött horog-, ostor- és fonálférgekkel. A leggyakoribb az orsóféreg, mindenütt előfordul a világon, és minden negyedik emberben van fonálféreg.

A főzőműsorokban is moshatnának kezet!

Egymást érik a népszerű televíziós főzőműsorok, amelyek ugyan kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, de gyakran nem felelnek meg az élelmiszer-biztonsági szempontoknak, a higiéniának. A helytelen gyakorlatok azután futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos volna, ha tájékoztatnák a nézőket az élelmiszerek helyes kezeléséről.

Amit érdemes tudni az anyatej lefejéséről

A mellszívók óriási segítséget jelenthetnek a friss anyák számára a tej lefejésekor, ugyanakkor fontos, hogy biztonságosan használják ezeket. A nem tiszta mellszívók egy sor fertőzést okozhatnak a babának és a mamának egyaránt. A fertőzéseket okozó részecskék észrevétlenül bújnak meg az eszközben, és hosszú időn át okozhatnak súlyos problémákat.

Piercing – mire kell ügyelni?

A piercingnek sok kultúrában nagy hagyománya van, nálunk is évek óta reneszánszát éli. A gyűrű a köldökön, vagy egy ékszer az orrban vonzza a tekintetet – de bajjal is járhat. Figyelembe kell venni egészségügyi szempontokat, és bizonyos alapvető higiéniai szabályok betartása is alapvető követelmény, hogy csökkenteni lehessen a fertőzés kockázatát.