Piercing – mire kell ügyelni?

A piercingnek sok kultúrában nagy hagyománya van, nálunk is évek óta reneszánszát éli. A gyűrű a köldökön, vagy egy ékszer az orrban vonzza a tekintetet – de bajjal is járhat. Figyelembe kell venni egészségügyi szempontokat, és bizonyos alapvető higiéniai szabályok betartása is alapvető követelmény, hogy csökkenteni lehessen a fertőzés kockázatát.

Az anyag kiválasztásánál fontos a nagy tisztasú fém választása, ajánlott tiszta titán, arany vagy platina. Nikkelt tartalmazó ötvözetek, vagy egyéb nem nemesfém anyagok allergiát okozhatnak, és ezért nem alkalmazhatók.

A fogak is károsodhatnakPiercing behelyezésekor nyílt seb keletkezik, tehát fennáll annak a veszélye, hogy a vírusok vagy baktériumok kerülnek a sebbe. Az ékszer szakszerűtlen behelyezésekor megsérülhetnek a véredények vagy idegek. Ritka esetben hat hét múlva úgynevezett keloid (hegdaganat), a hegesedés túlzott formája keletkezhet. Ekkor az ékszert azonnal el kell távolítani, és ezen a ponton nem szabad többé használni.

Tanácsok a piercing behelyezésére

  • A komplikációktól mentes gyógyulás előfeltétele a steril eszközök használata a piercing behelyezésekor.
  • A bőrt alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni.
  • A piercinget teljesen steril körülmények között kell behelyezni: az összes használt eszköznek és az ékszernek is sterilnek kell lennie.
  • Steril kesztyű használata ugyancsak előírás. A kesztyű felhúzása előtt legalább 30 másodpercig tartó kézfertőtlenítést kell végezni.
  • Az ékszer behelyezése után a sebet meg kell tisztítani, fertőtleníteni és steril kötéssel kell lefedni. Gondos sebkezelés szükséges a jó és gyors gyógyuláshoz.
  • Külön szoba is szükséges a higiénikus munkához mosdóval, szappannal és fertőtlenítő-adagolóval, valamint eldobható törölközőkkel.

A köldökben, szemöldökben, orrban elhelyezett piercing szakember beavatkozását követeli meg. Az alsó ajakban vagy a nyelvben lévő ékszer kárt okozhat evésnél, ivásnál, vagy nyelésnél. Ezek a piercingek nyeléskor érintik a fogak hátsó részét. Mivel pedig naponta sok százszor nyelünk, idővel a fogak is károsodhatnak.

Ha piercinget akar behelyeztetni, forduljon szakemberhez, aki képes felmérni a kockázatot, és szakszerű, steril beavatkozást tud garantálni.

(Németből fordította: Koncz László)