A dietetikus tanácsai: utazási betegségek

A mostani évszak a jó idő, a kikapcsolódás és a nyaralások ideje. A legtöbben ekkor töltődnek fel, utaznak, világot látnak. A gondosan összeállított utazási tervet azonban elronthatják különböző utazási betegségek, mint például a hányás, a hasmenés, a láz. Mindezek megelőzéséről, és az ilyenkor alkalmazható ENERGY készítményekről lesz most szó.

Az utazások alatt kikerülünk megszokott környezetünkből, így olyan mikroorganizmusokkal is találkozhatunk, melyekhez szervezetünk nincs hozzászokva. Megtörténhet, hogy egy olyan étel, amelyet a helyiek gond nélkül fogyasztanak, nekünk rosszullétet okoz. Ezek a megbetegedések leggyakrabban bakteriális eredetűek, és csak kisebb százalékban okozza őket vírus vagy parazitafertőzés. Az ilyen utazási betegségek nagy része magától gyógyul. A fertőzések általában hányással, hasmenéssel, lázzal járnak, de megjelenhetnek hasi görcsök vagy egyéb súlyosabb tünetek is.

Élelmiszer-biztonság és higiénia

A megelőzés titka az élelmiszer-biztonsági és a higiéniás javaslatok betartása. A vendéglátóhelyeken készült ételek esetében sajnos minderre nincs hatásunk, de vannak praktikus tippek, amelyek csökkenthetik a megbetegedések kockázatát. A személyes higiéniára fontos odafigyelni: gyakori kézmosással, fertőtlenítéssel máris sokat tettünk a megelőzés érdekében. A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében csak megbízható helyen és forrásból származó terméket fogyasszunk. Fontos a nyersanyagok szakszerű és alapos megtisztítása, az emberi fogyasztásra alkalmatlan részek eltávolítása. Ilyen például a zöldségeknél a földszennyeződés, szárak és a külső héj eltávolítása.

Lényeges a megfelelő ideig és hőmérsékleten történő hőkezelés, hogy a mikrobák elpusztuljanak. Nem megfelelően hőkezelt vagy nyers húsokat, szószokat, tenger gyümölcseit csak megbízható forrásból fogyasszuk, ezek ugyanis élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelt kockázatot jelentenek. Vannak alacsony rizikójú élelmiszerek, amelyeket bátran fogyaszthatunk: a forró, jól hőkezelt ételek, a hámozható gyümölcsök és a száraz élelmiszerek.

Ha megtörtént a baj

Mit tehetünk akkor, ha minden elővigyázatosságunk ellenére összeszedtünk valamilyen megbetegedést? Első a pihenés és a nyugalom! Már a nyaralások előtt érdemes felkészülni és becsomagolni néhány alapvető gyógyszert, például láz- és fájdalom-csillapítót, amelyek akut helyzetben sokat segíthetnek. Az ENERGY készítményei közül a segítségünkre lehet a GREPOFIT termékcsalád, melyet széleskörűen alkalmazhatunk a fertőzésekkel szemben, bakteriális és vírusos fertőzések esetén is. A GREPOFIT DROPS a leghatékonyabb a gyorsan kialakuló helyzetekben. A DRAGS IMUN szappan támogatja bőrünk egészségét, és segíti a kéz és a test higiéniájának megtartását.

Diétás tanácsok utazási betegségek esetére

Hasmenés és láz esetén a hidratáció különösen fontos (a gyermekekre és az idősekre jobban oda kell figyelni, mivel ők könnyebben kiszáradhatnak). A folyadék és elektrolit pótlására alkalmas az ásványvíz (csapvizet ekkor csak forralás után fogyasszunk), vagy világosra főzött, nyugtató hatású, enyhén ízesített gyógynövénytea (például kamilla). Kerüljük a szénsavas és a cukros üdítőket! Nagy mennyiségű folyadékvesztés esetén akár házilag is készíthetünk rehidratáló folyadékot: 4 tk cukrot, 1 tk sót keverjünk el 1 l, előzetesen felforralt vízben. Ennek a folyadéknak, illetve a teáknak és az ásványvíznek az elektrolit tartalmát növelhetjük FYTOMINERAL oldattal, ami segít helyreállítani az szervezet ásványianyag-egyensúlyát.

A hasmenés a bélmikrobiom egyensúlyának felborulását is okozhatja, ebben az esetben használhatjuk a PROBIOSAN-t, ami probiotikus kultúrát, inulint és Chlorella algát is tartalmaz. Emellett az élőflórás savanyított tejtermékek is jótékonyan hatnak a bélbaktériumokra. A betegség kezdetén (hányás, hasmenés esetén) a már említett folyadék- és ásványianyag-pótlás az elsődleges szempont. Ha már úgy érezzük, megmarad bennünk az étel, először a magasabb keményítő tartalmúakat kezdjük fogyasztani, mint például a pirított kenyér, ropi, sós keksz, főtt rizs, burgonyapüré.

Gyümölcsök közül az alma és a banán is jó választás lehet, minél könnyebben emészthető, például püré formában. Ezt követően a diéta bővíthető a könnyen emészthető (zsírszegény) fehérjeforrásokkal: sovány húsok bőr nélkül, zsírszegényen főzve, párolva, sütőzacskóban sütve. A sovány, natúr tejtermékek fogyasztása is elkezdődhet. Az egészséges étrendhez való visszatérés utolsó lépése a zsiradékok folyamatos bevezetése, ami először a növényi eredetű zsírokat, olajokat jelentse. A tejtermékek körét is tovább bővíthetjük. Legutoljára az állati eredetű zsiradékokat hozzuk vissza táplálkozásunkba.

Wachtler Petra
dietetikus, ENERGY szaktanácsadó

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mi kell nekünk nyáron?