Mire figyeljünk lázméréskor?

A láz általában támogatja az immunrendszer munkáját a kórokozók elleni küzdelemben. A megnövekedett hő mozgásba hozza az anyagcsere folyamatokat, amelyek hozzájárulhatnak a betegség elleni védelemhez. Ez az oka annak, hogy szinte minden fertőzéssel és gyulladással együtt láz jelentkezik. Hol és hogyan kell mérni a lázat, és milyen típusú lázmérők léteznek?

Viszlát, megfázás!

Noha a megfázás általában nem veszélyes, de rendkívül kellemetlen. A hideg évszakban a felnőttek átlagosan évente háromszor fáznak meg, a gyerekek még gyakrabban. Mi segít, ha kapar a torkunk, vagy nem szűnik az orrfolyás? Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a bosszantó náthától? A következőket tanácsokat érdemes figyelembe venni, ha megfázunk.

A dietetikus tanácsai: utazási betegségek

A mostani évszak a jó idő, a kikapcsolódás és a nyaralások ideje. A legtöbben ekkor töltődnek fel, utaznak, világot látnak. A gondosan összeállított utazási tervet azonban elronthatják különböző utazási megbetegedések, mint például a hányás, a hasmenés, a láz. Mindezek megelőzéséről, és az ilyenkor alkalmazható ENERGY készítményekről lesz most szó.

Acetilszalicilsav – fűzfából gyógyszer

A nyelvtörő név sokoldalú hatóanyagot takar. Legyen szó fejfájásról, fogfájásról, lázról, az acetilszalicilsav (ASA) szinte mindenkinek segített már. A fájdalomcsillapító hatás mellett használják a szív és az agy keringési rendellenességeinek megelőzésére, csökkenti a reumás és ízületi gyulladásokat, valamint a trombózis kialakulását az erekben.

Mit tehetünk, ha kiráz a hideg?

Hidegrázáskor kívül-belül egyszerre érzünk hideget, a jelenséget izomrángás kíséri, és gyakran együtt jár lázzal. Olyan, mintha a megnövekedett hőtermelés hatására a vázizomzat remegne. A nagy izmok, azaz a combizmok és a hátizmok, valamint a rágóizmok nagyon gyorsan összehúzódnak, majd újra elernyednek. A szervezet ilyen módon akar hőt termelni.

A lázcsillapítókkal terjesztjük az influenzát?

Senki sem szereti nyomorultul érezni magát, ezért amikor meg van fázva az ember, bekap egy gyógyszert, amivel csillapítja a lázát. Ennek azután az a következménye, hogy a közérzetünk javításáért mások fizetnek, mert megfertőzzük őket. Ennek a nézetnek meg kell változnia – állítja meglepő módon David Earn professzor (McMaster University, Kanada).

Tápláld a náthát, éheztesd a lázat?

Angol nyelven létezik egy mondás, melynek jelentése nagyjából annyit tesz: „tápláljuk a náthát, éheztessük a lázat”. A szólás eredete bizonytalan, de minden bizonnyal azok közé a népi bölcsességek közé tartozik, melyeknek akár lehet is némi valóságalapja, ám semmiképpen sem szabad szentírásnak venni őket.

Hagyja a lázat, segít legyűrni a fertőzést

Lassan sajnos aktuális lesz a Journal of Leukocyte Biology szakfolyóiratban megjelent tanács: a megemelkedett testhőmérséklet fontos szerepet tölt be a T-sejt immunválaszban, tehát kétszer is gondolja meg, mielőtt bevenne valamit, hogy csillapítsa a lázat. „A testhőmérséklet emelkedése időtlen idők óta a fertőzés és a gyulladás jele” – mondja Elizabeth A. Repasky, a Buffalói Rákkutató Intézet munkatársa. Minthogy a láz-válasz megőrződött a természetben (még az ún. hidegvérű állatok is melegebb körülmények között szeretnek lenni, amikor betegek), fontosnak tűnik.

A lázas baba nem biztos, hogy fogzik

Ha egy kisbaba nyugtalan, nyűgös és lázas, gyakran a fogzásra kenik az egészet. Egy új tanulmány szerint bár a fog áttörésekor valóban megemelkedhet kicsit a testhőmérséklet, a magasabb láz nem a fogzás tünete.

Kisgyermekesek útipatikája

Az, hogy mit készítsünk össze az útipatikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az útipatikát. Gyermekét azonban háziorvosa ismeri a legjobban, ezért az útipatika összeállításában is érdemes kikérnie véleményét, tanácsait.