Kisgyermekesek útipatikája

Az, hogy mit készítsünk össze az útipatikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az útipatikát. Gyermekét azonban háziorvosa ismeri a legjobban, ezért az útipatika összeállításában is érdemes kikérnie véleményét, tanácsait.

AZ ÚTIPATIKA ELENGEDHETETLEN KELLÉKEI

Lázmérő

Az sem baj, ha több van belőle, sőt! A digitális lázmérők elromolhatnak, lemerülhet az elemük, a hagyományos, higanyos hőmérőket pedig sokszor elég csak egyszer leejteni. Célszerű hát lázmérőből tartalékot is vinni magunkkal!

Láz- és fájdalomcsillapító

A gyermekorvosok kisgyermekeknek paracetamol, ibuprofen vagy amidazophen hatóanyagú lázcsillapítókat szoktak ajánlani, de 6-10 év között baby Aspirint is adhatunk, kivéve ha bárányhimlős vagy astmás a gyermek. Kisgyermekek estében a kúp formulák a legjobbak, gyorsan, biztonsággal alkalmazhatók. Amennyiben azonban a gyermek idegenkedik a kúptól, helyette szirup is megfelelő lehet. A legtöbb lázcsillapító készítmény recept nélkül kapható, a kúp formula hűtőben való tárolást igényel. Szelíd gyógyszerekből a homeopata szakember lázcsillapításra a megfelelő gyógyszerképpel az alábbi szereket ajánlja: Aconit, Belladonna, Ferrum phosphoricum, Bryonia, Arsenicum album, Apis, Gelsemium.

Rehidrációs por, széntabletta

A hányás, hasmenés „alapgyógyszerei” a diéta és a megfelelő folyadékpótlás, de hasmenés elleni porok (pl. Smecta por) alkalmazásával a legtöbb esetben ezek a problémák gyorsabban oldódnak meg. A homeopata szakember javaslata hasmenés kezelésére: China, Arsenicum album, Podophillum, Aloe, Antimonium crudum, Dulcamara, Chamomilla, utazási betegségek kezelésére pedig a Borax, Tabacum, Cocculus.

Glicerines végbélkúp

Amennyiben a gyermeknek több napon keresztül nincs széklete, itassunk vele sok folyadékot. Ha ez sem vezetne eredményre, adjunk neki glicerines végbélkúpot.

Rovarcsípések illetve napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcs. A homeopata szakember javaslata csípések kezelésére: Arnica, Bellis perennis, Ledum, Staphysagria, Apis, melyek sérülések esetén is alkalmazhatók.

Rovarriasztó szer

Kullancs-, szúnyogriasztó spray vagy kenőcs.

Csipesz

Sajnos ma már nagyon nagy a kullanccsal fertőzött területek aránya, ezért érdemes magunkkal vinnünk egy olyan csipeszt is, amivel el tudjuk távolítani a kullancsot, ha szükséges.Kullancs csipesz vagy kullancs kanál gyógyszertárban kapható.

Sebellátáshoz szükséges kellékek

Sebfertőtlenítő oldatos törlőkendő vagy sima sebfertőtlenítő oldat, steril kötszer, sebtapasz, olló.

Allergiás reakciók kezelésére alkalmas készítmények

Ha a gyermeknél eddig nem is tapasztaltunk allergiás reakciót, idegen tájakra történő utazás során előfordulhat, hogy olyan anyaggal találkozik, amely allergiás reakciót vált ki nála (ilyen lehet például egy ismeretlen növény vagy fűszer, esetleg egy tengeri élőlény). Ezért nem árt, ha van nálunk kalciumtabletta, amely enyhíteni tudja az enyhébb allergiás tüneteket, de ha van allergiás a családban, akkor Claritin vagy Fenistil tabletta vagy syrup is lehet készenlétben. Súlyosabb esetben, valamint nehézlégzés esetén viszont azonnal forduljunk orvoshoz!

Herpeszkenőcs

Az erre hajlamos gyermekeknél valamilyen betegség vagy nagy meleg hatására könnyen kialakulhat herpesz. Ezek a krémek megelőzhetik a herpesz keletkezését vagy elősegítik a gyógyulást.

Mindazon gyógyszerek, melyeket a gyermek rendszeresen szed.

Amennyiben a gyermek esetleg valamilyen krónikus betegségben szenved, a rendszeresen szedett gyógyszerekből érdemes az utazás időtartamára kiszámolt mennyiségnél egy kicsit többet vinni, hogy legyen egy kis tartalék, hátha valamilyen előre nem látható ok miatt mégis tovább maradnának. Ezeket a gyógyszereket mindig tartsa biztonságos helyen (pl. kézitáskában, és ne a bőröndben vagy az autóban), hogy a poggyász elvesztése vagy autólopás esetén se maradjon a gyermek fontos gyógyszere nélkül!

A cikk további részének elolvasásához kérem, kattintson ide!