Kullancscsípés esetén is működik a homeopátia

Tavasszal hívogat a természet, irány a vízpart, a közeli erdők. Ezzel együtt sokakban felmerül a kérdés, hogyan védekezhetnek megfelelően a kullancscsípés ellen. Erre ad választ az MHOE (Magyar Homeopata Orvosi Egyesület) korábbi FB írása és Homeomami blogjából az alábbi összeállítás, melyet saját meglátásaival is kiegészített írásában Divinyi Péter homeopata.

Lyme-kór: sokszor téves a diagnózis

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakoribb, kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, többen pedig, főleg a téves diagnózisok miatt, életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórosak. Ilyen tünet például a krónikus ízületi gyulladás, idegrendszeri problémák, depresszió.

Természetes illóolajjal a kullancsok ellen

A kirándulók többsége indulás előtt szúnyog és kullancs elleni szerekkel fújja be magát. Ezek legtöbbje sajnos vegyi anyagokat tartalmaz, és a vegyszerek illata sem hangol rá bennünket a természetre. Szerencsére létezik bio megoldás is. Próbáljuk ki a geránium olaját, amelyet – megfelelően hígítva – házi kedvenceink bundájára csöppentve is alkalmazhatunk.

Vigyázzunk, egyre több a kullancs!

A hír riasztó: egyre jobban terjednek a kullancsok. Egy idő óta nemcsak erdős területeken, hanem a városokban, kertekben, parkokban, udvarokon, vagy a játszótereken is megfertőződhetünk az agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór kórokozójával. A vérszívók elszaporodásának sok oka van, a fertőzések ellen csak egy lehetőség: az ellenőrzés, a megelőzés.

Kullancs által terjesztett kombinált fertőzések

Manapság sokat hallunk a kullancsok okozta Lyme-kórt kiváltó Borreliáról és az agyvelőgyulladást okozó FSME-fertőzésről. Bár ezekkel önmagukban sem egyszerű sem a beteg szervezetnek, sem az orvosnak megbirkóznia, súlyosbítja a helyzetet, hogy mind több kullancs által megfertőzött betegről derül ki, nem csak egy, hanem két vagy több kórokozót is megkapott.

Kerülje a húsevést, ha megcsípte egy kullancs!

A beteg felébred az éjszaka közepén, tele van kiütéssel vagy éppen anafilaxiás sokkot kap 3-6 órával azután, hogy vörös húst evett vacsorára. A virginiai Commonwealth University kutatói felfedezték, hogy vörös húsok okozta késleltetett allergiás reakció – anafilaxiás roham – alakuljon ki a kullancs csípése nyomán. Vagyis, ha megcsípett valakit a kullancs, megvan a veszélye, hogy hús elleni allergiás reakció alakuljon ki nála.

Új, kullancs terjesztette betegséget fedeztek fel

A kullancs által terjesztett legsúlyosabb fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – ezt tudjuk. Sokkal gyakoribb azonban a kullancsokban a Lyme-kórt előidéző baktérium, és e betegség ellen egyelőre csakis az immunrendszer erősítésével harcolhatunk. Most íme, itt az újabb, kullancs által terjesztett kór…

Kisgyermekesek útipatikája

Az, hogy mit készítsünk össze az útipatikába, nagymértékben függ attól, hogy a gyermek milyen egészségi állapotban indul neki az útnak, hogy hová utazunk, mennyi időt fogunk ott tölteni és hogy milyen időjárásra számíthatunk. Az itt összefoglalt információkkal abban szeretnénk Önnek segíteni, hogy melyek azok az alapvető szerek, eszközök, amelyekkel érdemes felszerelni az útipatikát. Gyermekét azonban háziorvosa ismeri a legjobban, ezért az útipatika összeállításában is érdemes kikérnie véleményét, tanácsait.

Vigyázat, kullancsveszély!

Nyár van, a nyaralások, kirándulások ideje. Ilyenkor sokkal több időt töltünk a szabadban a kullancsok által fertőzött helyeken. A kullancs csípése nem fájdalmas, nem viszket, így gyakran észre sem vesszük, különösen, ha a fejbőrön csíp meg bennünket. Jó esetben nem lesz következménye, de ha a kullancs fertőzött, akkor bizony nagy az esélye annak, hogy minket is megfertőz.

Hogyan jött rendbe a kutyám?

Néhány hete fertőzött kullancs csípte meg a dalmata kutyánkat. Csont soványra fogyott, semmit nem evett, Borrelia baktériumot mutattak ki a véréből. Szerencsére találtunk segítséget. Egy másik kutyának a gerincfájdalmait sikerült néhány hónap alatt megszüntetni – jól megválasztott táplálékkiegészítőkkel.