Vigyázzunk, egyre több a kullancs!

A hír riasztó: egyre jobban terjednek a kullancsok. Egy idő óta nemcsak erdős területeken, hanem a városokban, kertekben, parkokban, udvarokon, vagy a játszótereken is megfertőződhetünk az agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór kórokozójával. A vérszívók elszaporodásának sok oka van, a fertőzések ellen csak egy lehetőség: az ellenőrzés, a megelőzés.

A kullancsok elszaporodásának oka az olyan állatok élőhelyeinek növekedése – egerek, patkányok, madarak, rókák, sün –, amelyeken kullancsok találhatók. Városi parkjainkat másként ápoljuk, mint korábban. A természetközelibb, gyengédebb ápolás minden szépsége mellett megnövelt kockázattal jár. Ha magas a páratartalom és van elég gazdaállat, a kullancsok is szaporodnak a városokban.

Jellegzetes Lyme-tünetNagy szerepet játszik a parkokban felgyülemlett szemét. Ha terített asztal várja a rágcsálókat, vagy akár a madarakat, pl. a feketerigót, nő a kullancsfertőzés kockázata is az emberek számára. A kullanccsal fertőzött sünök előszeretettel telepednek meg kertjeinkben, növelve ezzel a fertőzés veszélyét.

Sajnos a háziállatok is okai a megnövekedett kullancsveszélynek. A kullancsok által kedvelt négylábúak közvetlen kapcsolatban állnak az emberrel, sok közülük a gazdik ágyában alszik.

Különösen veszélyes, hogy a háziállatokból kiszedett kullancsok azonnal megfertőzhetik Lyme-kórral az embert, míg egyébként ez 1-2 napig is eltartana. Ha nem végzünk minden kutyasétáltatás után alapos vizsgálatot, a kullancscsípés veszélye csak fokozódik.

Eddig csak erdei kirándulások után volt szükség bőrünk alapos átvizsgálására. Ma már sajnos egy parkban tett séta, vagy játszóterek használata után is szükség van ilyen vizsgálatra. Megfelelő ruházattal védekezhetünk a kullancsok ellen, de rutinszerű vizsgálatra ilyenkor is szükség van.

(Németből fordította: Koncz László)