Stevia Lyme-kór ellen?

Egy kutatás szerint a stevia (természetes édesítőszerként, sztévia és sztívia néven is ismerik itthon) segíthet Lyme-kór esetén. A betegséget fertőzött kullancs terjeszti, kórokozója a Borrelia burgdorferi baktérium. A New Haven-i Egyetemen végzett vizsgálat szerint a stevia – mintegy mellékhatásként – képes elpusztítani ezt a baktériumot.

Lyme-kór: sokszor téves a diagnózis

Bár a Lyme-kór Európa-szerte a leggyakoribb, kullancsok okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, többen pedig, főleg a téves diagnózisok miatt, életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől anélkül, hogy tudnának róla, Lyme-kórosak. Ilyen tünet például a krónikus ízületi gyulladás, idegrendszeri problémák, depresszió.

Vigyázzunk, egyre több a kullancs!

A hír riasztó: egyre jobban terjednek a kullancsok. Egy idő óta nemcsak erdős területeken, hanem a városokban, kertekben, parkokban, udvarokon, vagy a játszótereken is megfertőződhetünk az agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór kórokozójával. A vérszívók elszaporodásának sok oka van, a fertőzések ellen csak egy lehetőség: az ellenőrzés, a megelőzés.