Stevia Lyme-kór ellen?

Egy kutatás szerint a stevia (természetes édesítőszerként, sztévia és sztívia néven is ismerik itthon) segíthet Lyme-kór esetén. A betegséget fertőzött kullancs terjeszti, kórokozója a Borrelia burgdorferi baktérium. A New Haven-i Egyetemen végzett vizsgálat szerint a stevia – mintegy mellékhatásként – képes elpusztítani ezt a baktériumot.

A Lyme-kór, amit „nagy rejtőzködőnek” is neveznek, gyakran más betegségekre jellemző tünetek mögé bújik. Az orvos gyanakodhat például pajzsmirigy-betegségre, lupusra, pánikbetegségre, depresszióra, krónikus fáradtság tünetegyüttesre (CFS), reumás ízületi gyulladásra vagy fybromialgiára – holott lehetséges, hogy a beteg valójában Lyme-kórral küszködik.

A teszt néha nem elég a Lyme-kór felismeréséhez

A diagnózis megállapítására szolgáló standard Lyme-teszttel gyakran nem lehet azonosítani a betegséget, az orvosok által előírt 2-4 hetes antiobiotikum-kezelés pedig sokszor nem elég hatékony a kórokozó elpusztításában. Mint a fent említett kutatás bizonyította, a stevia zöld leveléből nyert alkoholos kivonat jelentős antibakteriális aktivitással „büszkélkedhet”, és a vizsgálat tanúsága szerint a Lyme-kór minden változatánál hatékony – még akkor is, ha kialakult annak legellenállóbb, ún. biofilm formája. Az említett kutatás egyébként laboratóriumi körülmények között zajlott, ezért még humán teszteknek kell követnie.

Jó tudni, hogy a Lyme-ellenes hatás nem várható akkor, amikor a steviát feldolgozott formában (fehér porként) alkalmazzák, valószínű viszont (de embereknél egyelőre nem bizonyított) az antibakteriális hatás alkoholos stevia kivonat esetén.

Érdekesség

A stevia hatékonysága felülmúlta a Lyme-kór esetén szokásosan „bevetett” antibiotikumok (doxycyclin, cefoperazone és daptomycin) hatékonyságát. Ráadásul egy héttel a kezelés után az antiobiotikummal kezelt baktériumkultúrákban ismét erősödött a Lyme kórokozójának aktivitása, ez viszont nem következett be a steviával kezelt csoportban. További előny: a Lyme-kórokozó biofilmes formája az antiobotikumokkal szemben elég ellenállónak mutatkozott, míg stevia használatakor ez a változat is „megadta magát”.

Figyelem! A stevia az ürömfélék családjába tartozó növény, akárcsak a parlagfű. Ezért aki allergiás a parlagfűre, a steviát csak körültekintéssel vagy egyáltalán ne alkalmazza!

További részletek az angol nyelvű cikkben.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)

Ha szeretne még olvasni a kullancsfertőzésekről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Kullancsfertőzés: antibiotikumok vagy alternatív módszerek?