Új, kullancs terjesztette betegséget fedeztek fel

A kullancs által terjesztett legsúlyosabb fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás – ezt tudjuk. Sokkal gyakoribb azonban a kullancsokban a Lyme-kórt előidéző baktérium, és e betegség ellen egyelőre csakis az immunrendszer erősítésével harcolhatunk. Most íme, itt az újabb, kullancs által terjesztett kór…

Tünetei olyanok, mint a trombózisé

A Göteborgi Egyetem kutatói felfedeztek egy újfajta, kullancs terjesztette fertőzést: 2009 júliusában egy 77 éves férfi Svédország nyugati részén kajakozott, amikor hasmenést kapott, lázas lett és egy időre elvesztette az eszméletét. Kórházba szállították, ahol úgy találták, hogy mélyvénás trombózisa van.Magas láz, trombózishoz hasonló tünetek

Kezelték antibiotikumokkal, majd néhány nap múlva hazaengedték, vérhígítót írva föl neki. A férfi azonban újra belázasodott, visszakerült a kórházba. A következő hónapokban több alkalommal utalták be sürgősen a kórházba, keresték a mikrobát, megismételték az antibiotikumos kezelést, hiába, a láz mindig visszatért. Végül a beteg vérét speciális elemzésnek vetették alá – bakteriális DNS-t kerestek – és ez segített. Összevetették a baktérium DNS-ét az online adatbankkal, az eredmény meglepetést keltett: a férfit vadonatúj fertőzés támadta meg, olyan, amit még soha senki a világon nem írt le.

Kullancs terjesztette fertőzést találtak, a férfi vérében a DNS 100%-os biztonsággal a Neoehrlichia mikurensis baktérium volt. Ezt a baktériumot első ízben 2004-ben, Japánban észlelték, patkányokban és kullancsokban, de eddig senki nem fedezte föl Svédországban, se kullancsban, se rágcsálóban, se emberben.

Christine Wenneras, a Göteborgi Egyetem fertőző betegségek osztályának kutatója tanulmányozta az esetet. „Amióta felfedezésünknek híre ment, 8 megbetegedést jelentettek a világ minden részéről, hármat ezek közül Göteborgból.” Mind a három göteborgi fertőzés csökkent immunitású embernél jelentkezett, és mind a hárman a nyári hónapokban lettek betegek, amikor a kullancsok a legaktívabbak. „A legkomiszabb dolog ennél a fertőzésnél, hogy mélyvénás trombózist okoz, legalábbis a meggyengült immunrendszerű emberekben, és az életveszélyes lehet. Szerencsére, a fertőzés antibiotikummal jól kezelhető.”

„Ha ez az újonnan felfedezett baktérium hasonlóan viselkedik, mint amelyeket eddig ismerünk, akkor a vad emlősökkel, kullancscsípés útján terjed, és nem valószínű, hogy emberről emberre fertőzne” – állítja a kutató.

(Forrás: Független)