Természetes illóolajjal a kullancsok ellen

A kirándulók többsége indulás előtt szúnyog és kullancs elleni szerekkel fújja be magát. Ezek legtöbbje sajnos vegyi anyagokat tartalmaz, és a vegyszerek illata sem hangol rá bennünket a természetre. Szerencsére létezik bio megoldás is. Próbáljuk ki a geránium olaját, amelyet – megfelelően hígítva – házi kedvenceink bundájára csöppentve is alkalmazhatunk.

A geránium, azaz rózsamuskátli illóolaja kiváló kullancs elleni védekezés, a használók többsége legalábbis így számol be róla. Érdekessége, hogy nemcsak embernél, hanem kutyáknál is előszeretettel használják. A kutyások minden bizonnyal örülnek ennek, mert a bio állattartás nem egyszerű, a piacon kapható termékek legnagyobb része vegyszerrel készül.

Az olajat hígítva használjukAz illóolaj illatát leginkább ahhoz hasonlíthatjuk, mintha a rózsa és a citrom illata keveredne.

Kullancsok ellen bázisolajban elkeverve alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett vivőolajjal keverjük össze. Ezeknek mindenképpen a kozmetikai minőségű, hidegen sajtolt, tiszta változatát válasszuk, például kókusz- vagy argánolajat.

Ezt a keveréket tegyük fel a fültőre, csuklóra, bokára, hasra, vagy a test egyéb pontjaira. Érdemes előbb bőrpróbát végezni. Kutyák esetén a nyakra és a hát különböző pontjaira érdemes csepegtetni.

Kullancsriasztó hatása mellett ennek az illóolajnak egyéb előnyeit is élvezhetjük, például torokgyulladás, klimax és menstruációs panaszok esetén is hasznos lehet.

A terhesség első három hónapja alatt ellenjavallt a használata.