Kullancs által terjesztett kombinált fertőzések

Manapság sokat hallunk a kullancsok okozta Lyme-kórt kiváltó Borreliáról és az agyvelőgyulladást okozó FSME-fertőzésről. Bár ezekkel önmagukban sem egyszerű sem a beteg szervezetnek, sem az orvosnak megbirkóznia, súlyosbítja a helyzetet, hogy mind több kullancs által megfertőzött betegről derül ki, nem csak egy, hanem két vagy több kórokozót is megkapott.

A vizsgálatok és kezelések során gyakran elfelejtünk pár nagyon fontos dolgot: a kullancsok nemcsak Borreliát és FSME-t juttathatnak a szervezetbe, hanem nagyon gyakran más kórokozókat is, pl. spórákat, gombákat, baktériumokat és vírusokat. Ezen kívül a Borreliás betegek a Borreliosis mellett, előtt vagy azt követően egyéb más kórokozókat is elkaphatnak/tak. Még az is előfordulhat, hogy nem a Borrelia a fő kórokozó, hanem az is csak egy társfertőző, és egy másik csíra a felelős a főbb tünetekért. Ezek az egyéb kórokozók a legyengült immunrendszerű szervezetben nagyon elszaporodhatnak, főleg ha erős stresszhatás vagy pont a Borreliával való küzdelem gyengíti az ellenálló képességet.Nem csak Lyme-kór

Nem ritka, hogy nem csak egyféle, hanem akár 2-3 más társfertőző ágens is bejut a kullancs csípésekor. A co-infekciók (társfertőzések) megnehezítik a diagnózist és a kezelést is, mivel nagyon bonyolult és súlyos kórképet hoznak létre. Eredmény: az immunrendszer még jobban legyengül a többféle kórokozóval való küzdelemben, a szervek is túlterhelődnek, és végül még nehezebb a kórokozókat legyőznie a szervezetnek és a felírt szereknek.

A co-infekciós betegek állapota más, mint ha csak egy kórokozó lenne a szervezetben. A tünetek lehetnek a szokásostól eltérőek és akár atípusosak, vagyis a tanultaktól, a tankönyvekben leírtaktól különbözőek. Egy co-infekció nagyon súlyos akut betegséget idéz elő, a tünetek igen sokrétűek, sokfélék és sokkal tovább tartanak, mint ha csak egyféle kórokozó lenne jelen. Időnként, amikor egyik épp csillapodik, akkor a másik tünetei pont aktiválódnak, s ettől mindenki elbizonytalanodik, összezavarodik, mert nem tudja értelmezni, mi is történik a beteggel.

A co-infekciós kórképek könnyen összetéveszthetők:

 • a sclerosis multiplex-szel,
 • ALS-sel (amiotrophiás lateral sclerosis = mozgatóidegsejt pusztulás) vagy
 • más idegrendszeri és
 • pszichiátriai betegségekkel is.

A kombinált fertőzések okozta állapot nem ritkán kerül

 • atípusos vírusfertőzés,
 • RF (reuma faktor) negatív reumatoid arthritis,
 • kötőszöveti gyulladás,
 • atípusos bőrgyulladás,
 • májgyulladás

diagnózisokkal téves kezelés alá.

Ahhoz, hogy a beteg időben a megfelelő kezelés kaphassa, nagyon fontos tudni, hogy pontosan mi(k) az állapotáért felelős kórokozók, mert más szereket (is) kell adni, ha többféle baktérium egymás mellett egyidejűleg felelős a beteg állapotáért. Ezen túlmenően lényeges azt is tudni, hogy mennyire volt az adott ciklust követően hatékony a kezelés. Van olyan ugyanis, amikor krónikus fertőzéseknél a 3-4 hetes szokásos kezelés még nem hoz elég eredményt.

Mindezek eldöntése igen nehéz feladat és nagyon nagy kihívás a legjobban felkészült orvosok és specialisták számára is. Szerencsére sok lelkes és szorgos laborszakorvosnak köszönhetően kibővült már azon vizsgálatok lehetősége, amelyek segítségével az eddigi pontatlanabb, kevés és sokszor megbízhatatlanabb információt nyújtó eljárásokon kívül jobb eligazítást nyújtó módszerek is elérhetők, ilyenek pl. az Elispot és CD3/CD57 meghatározások.

Ezeket a vizsgálatokat hazánkban egyelőre még nem végzik, de egy német kullancsközpont laborján keresztül már számunkra is hozzáférhetőek. Az érintettek előzetesen konzultáción vesznek részt, egy speciális – a szükséges vizsgálatok és kezelés menetét is segítő – kérdőívet töltenek ki, majd vérvételen vesznek részt. A hazánkban is elvégezhető vizsgálatokhoz is kap a beteg további javaslatokat. A leletek átlagosan 2 héten belül készülnek el, amikor annak kiértékelésekor egy komplex terápiás tervet is kap a páciens. Ez nem csak

 • az antibiotikus kúrát, hanem
 • az immunrendszer felépítését is támogató,
 • a gyógyszerek mellékhatásait csökkentő,
 • a baktérium és vírustoxinok kiválasztását stimuláló,
 • az antibiotikum rezisztenciát kivédő
 • és a beteg egyéb panaszait is rendező/enyhítő komplex terápiás tervet is jelenti.

A témáról bövebben olvashat itt.

Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia
Tel: +36-20-588-2810
www.balaicza.hu
balaicza@balaicza.hu