Kullancscsípés esetén is működik a homeopátia

Tavasszal hívogat a természet, irány a vízpart, a közeli erdők. Ezzel együtt sokakban felmerül a kérdés, hogyan védekezhetnek megfelelően a kullancscsípés ellen. Erre ad választ az MHOE (Magyar Homeopata Orvosi Egyesület) korábbi FB írása és Homeomami blogjából az alábbi összeállítás, melyet saját meglátásaival is kiegészített írásában Divinyi Péter homeopata.

Kullancscsípés megelőzésére ajánlott szerek

Ledum palustre
5CH napi 1×5 golyó a tervezett kirándulást megelőző napoktól kezdve.

Amazonas gelsenspray
Homeopátiás rovarriasztó spray (a szabad bőrfelületre permetezve 4 órán át tart a hatása).
Jó rovarriasztó hatású az indiai citromfű/levendula olaj, de fontos, hogy ne töményen alkalmazzuk, hanem olívaolajba cseppentsünk pár cseppet, és úgy kenjük fel a bőrünkre lent-fent!

A kullancs által terjesztett betegségek megelőzésére

Kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás-sorozat, A Lyme-kór ellen nincs védőoltás!

Zeckenbissfieber nozóda
C30 heti 1×5 golyó (kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladás megelőzésére).

Borrelia nozóda
C30 heti 1×5 golyó (Lyme kór megelőzésére).

A kullancs helyes eltávolítása

Kullancscsípés esetén a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani! Ha véletlenül beszakadt a feje, tilos nyomogatni! A kiszedett állatot Lyme kórra lehet akár patikában kapható gyorsteszttel is vizsgálni. Lyme-pozitivitás, kullancscsípés után jelentkező láz, nyaki merevség, csípés helyén bőrpír, bármely egyéb szokatlan tünet esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Lényeges, hogy azonnal ki kell szedni a kullancsot, minél tovább van bent, annál nagyobb az esélye a fertőzésnek. A régi fullasztásos módszer nagyon rossz, csipesszel vagy kullancskanállal szedd ki, az sem baj, ha a feje bent marad, mert a méreg a potrohában van.

A Lyme-kór első tünete egy kör alakú bőrpír a csípés környékén, ha ilyet lát, forduljon orvoshoz! Ha a gyermeke lázas lesz, merev a nyaka a csípést követő időben, vigye orvoshoz, és mondja el, hogy kullancs csípte meg!

Egyéb tanácsok kullancscsípés esetén

Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt, ha a tünetek a kezelőorvos vagy gyógyszerész által megadott időn belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak.

Fontos! Ha beveszi a Zeckenbiss, Borrelia nozódákat, a kullancsvizsgálatnál okozhat hibás pozitív eredményt, mert a nozóda beindítja az immunfolyamatokat.

Érdemes túrázás előtt (vagy akár a parkban, kertben tartózkodás előtt) hosszú ruházatba öltözködni, fedni a bőrfelületeket, kívülre húzni a túrazoknit (!), így nem tud a nedves aljnövényzetből a ruha alá mászni a kullancs. Jó tudni, hogy nem a nyakunkba ugranak a kullancsok a faágakról, ahogy sokan tévesen tudják, hanem az aljnövényzetről, fűről, bokrok ágairól, virágokról csimpaszkodnak rá az arra bóklászó emlősre, madárra, kutyára, macskára, emberre.

Túrázás, hosszabb kerti tartózkodás után vizsgáljuk át magunkat, különösen a hajunkat, haj széli részeket, fülek mögött, hajlatokat, hónaljat, intim területeket, lábakat, mert a kullancs ezekben a zónákban kapaszkodik meg előszeretettel. Ugyanezt tegyük meg gyermekünkkel is.

Macskán, kutyán még a szemhéj alá vagy a szájpadlásra is bemászhat az élősködő. Vizsgáljuk át a házi kedvenceinket is!

A kullancsok a társállatainkról is átkerülhetnek ránk vagy szeretteinkre. Aki sokat van háziállatokkal vagy megsimogat minden útjába kerülő cicát, kutyát, lovat stb., gyakran vizsgálja át magát, illetve fogadja meg a fentiekben foglalt tanácsokat.

Most, hogy gyakran esős az idő, és utána kisüt a Nap, melegszik a hőmérséklet, sokkal nagyobb kullancsinvázióra lehet számítani, mint a száraz, napos időben.

Legyünk előrelátóak, védekezzünk! A megelőzésben is nagyszerű társ a homeopátia!

Divinyi Péter
Budai Homeopátiás Szellemi Műhely

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Vigyázzunk, egyre több a kullancs!