Kerülje a húsevést, ha megcsípte egy kullancs!

A beteg felébred az éjszaka közepén, tele van kiütéssel vagy éppen anafilaxiás sokkot kap 3-6 órával azután, hogy vörös húst evett vacsorára. A virginiai Commonwealth University kutatói felfedezték, hogy vörös húsok okozta késleltetett allergiás reakció – anafilaxiás roham – alakuljon ki a kullancs csípése nyomán. Vagyis, ha megcsípett valakit a kullancs, megvan a veszélye, hogy hús elleni allergiás reakció alakuljon ki nála.

A késleltetett anafilaxiás sokk súlyos, életveszélyes allergiás reakció. A hús, mint kiváltó ok, újonnan felfedezett jelenség, amit kezdetben az Egyesült Államok dél-keleti részén azonosítottak.Vöröshús-allergia kullancs-csípéstől?

Nemrégiben fedezték csak fel a kapcsolatot a vörös hús elfogyasztása és az anafilaxiás roham között, de továbbra is rejtélyesnek tartották. Három páciens esettanulmányának elemzése segített fényt deríteni az allergiás reakcióra.

A kutatók úgy vélik, hogy a beteg vérében a kullancs-csípésre adott válaszként antitestek termelődnek az alfa-galaktózra (a galaktóz a tejcukor alkotórésze). Az alfa-galaktóz jelen van a húsban is. Ha az az ember, akit megcsípett a kullancs, eszik a húsból, az immunrendszere aktiválódik, hisztamin szabadul fel válaszul az alfa-galaktózra, ami kiütéseket és anafilaxiás rohamot (fulladást) okoz.

A dolog érdekessége, hogy a húsevés előidézte anafilaxiás sokk az első olyan súlyos élelmiszer-allergia, amit egy szénhidrát (cukor) okoz, és nem fehérje. Ugyancsak ez az első eset, hogy az anafilaxiás sokkot nem közvetlenül váltja ki az expozíció (a húsevés), hanem késleltetve jelentkezik.

„Ahol sok a kullancs, például az Egyesült Államok dél-keleti részén, az orvosnak tudnia kell lenni erről az új tünetegyüttesről, amikor egy anafilaxiás esettel szembesül. A jelenlegi irányelv szerint azt kell tanácsolni a betegnek, hogy kerüljön mindenféle húst – marhát, sertést, bárányt, vadhúst.”

Az írást a Journal of General Internal Medicine közölte.

(Forrás: Független.hu)