Mit tehetünk, ha kiráz a hideg?

Hidegrázáskor kívül-belül egyszerre érzünk hideget, a jelenséget izomrángás kíséri, és gyakran együtt jár lázzal. Olyan, mintha a megnövekedett hőtermelés hatására a vázizomzat remegne. A nagy izmok, azaz a combizmok és a hátizmok, valamint a rágóizmok nagyon gyorsan összehúzódnak, majd újra elernyednek. A szervezet ilyen módon akar hőt termelni.

Az egészséges test normál anyagcserével képes fenntartani 37 Celsius-fokot. Fertőzés következtében azonban a gyulladás az agy hőszabályzó központján keresztül növelheti a test belső hőmérsékletét. Ekkor további hőt kell termelni – éppen a hidegrázás segítségével. Ez az izomremegés akaratlagosan nem befolyásolható, a hidegrázás maga a tünet.

Vannak azonban kísérő tünetek. Az izomtevékenység miatt a hidegrázás nagy megerőltetést jelent, ezért például gyakran álmosságot okoz, és különösen influenzás fertőzésnél a hidegrázás és a láz fej- és végtagfájdalmakkal jár.

A beteg melegre vágyik

Mi lehet az oka?

A hidegrázás a lázas fertőző betegségeknél jelentkezik, ez lehet megfázás vagy influenza. Mivel a gyermekeknél a láz gyorsan emelkedik, náluk előbb jelentkezik a hidegrázás. A következő betegségeket is kísérheti:

  • tüdőgyulladás
  • skarlát
  • vérmérgezés
  • orbánc
  • tetanusz
  • súlyos hasmenéses tífusz
  • vesemedence-gyulladás
  • mellékhere-gyulladás
  • prosztatagyulladás
  • gombamérgezés

Aki trópusi országban járt, gondolnia kell arra, hogy a hidegrázás malária, sárgaláz, antrax (lépfene) és himlő következtében is előfordulhat. Még egy akut glaukóma, vagyis a hirtelen megnövekedett belső szemnyomás, vagy napszúrás is okozhat lázas hidegrázást.

A hidegrázáshoz hasonló tünetek jelentkezhetnek pl. kábítószer-megvonásnál vagy pajzsmirigy-túlműködés esetén.

Hidegrázás megfázáskor

Ha megfázásról vagy influenzáról van szó, otthoni gyógymódok is segíthetnek, mint például a forró fürdő, melegítő teák és vádlikra tekert priznic (láz ellen), esetleg a betegre több takarót tesznek, hogy izzasztókúrát csináljanak. Súlyos panaszok esetén szükség lehet fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerre.

A hagyományos orvosi készítmények mellett homeopátiás házi szerek is használhatók. Például hidegrázás és láz esetén a havasi sisakvirág (Aconitum) D200, a Belladonna D200, különösen akkor, amikor a fejfájás lázzal és hidegrázással párosul. Lázcsökkentőként használják a vörös kínafa speciálisan elkészített kérgét.

Ha glaukómáról van szó, akkor az alapbetegséget kell gyorsan kezelni, vagyis a szemnyomást azonnal csökkenteni kell.

Hőguta vagy napszúrás esetén

Ha hőgutáról vagy napszúrásról van szó, melyet például súlyos fejfájás, hányinger és/vagy hányás kísér, akkor a testet le kell hűteni. Az otthoni gyógymódok, mint a hideg törölközők, a fürdők és a vádlira tett priznic ideálisak ehhez. Gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról, az elektrolitok kiegyenlítése érdekében a folyadék ásványi anyagokban gazdag legyen.

(Németből fordította: Koncz László)