A lázcsillapítókkal terjesztjük az influenzát?

Senki sem szereti nyomorultul érezni magát, ezért amikor meg van fázva az ember, bekap egy gyógyszert, amivel csillapítja a lázát. Ennek azután az a következménye, hogy a közérzetünk javításáért mások fizetnek, mert megfertőzzük őket. Ennek a nézetnek meg kell változnia – állítja meglepő módon David Earn professzor (McMaster University, Kanada).

„Mivel a láz valójában csökkenti a beteg emberben levő vírusok számát, ezzel csökkenti egyúttal azt a kockázatot is, hogy megfertőzzön másokat. Az ibuprofen, acetaminofen, acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek bevételével – amelyek leviszik a lázat –, fokozzuk a fertőzés kockázatát” – állítja a kutató. Szerinte Észak-Amerikában több tízezer fertőzésnek lehet az oka.

Az emberek gyakran vesznek be – vagy adnak a gyermekeiknek – lázat csillapító gyógyszereket, hogy el tudjanak menni dolgozni vagy az iskolába. Azt gondolhatják (ha gondolnak erre egyáltalán), hogy alacsonyabb a fertőzés kockázata, mert nincs láz. Valójában az ellenkezője igaz. A beteg ember, akinek a lázát csökkentették, épp emiatt több vírust képes átadni.

A kutatók több forrásból gyűjtötték az információt, önkéntes résztvevőkön végzett kísérletekből és állatkísérletekből, majd számítógépes matematikai modellel kiszámították, mennyivel növeli meg egy vírushordozó – aki lázcsillapítót szed – az influenzás esetek számát egy átlagos vagy egy járványos évben.

A kutatók arra jutottak, hogy a lázcsillapítás egymagában 5 százalékkal megnöveli az esetek számát évente, ami Észak-Amerikában egy átlagos évben több mint ezer halálesetet jelent „ráadásban”.

„Az anyatermészet jobban tudja nálunk, miért van lázunk. A láz egy védőmechanizmus, ami védelmez bennünket is, másokat is. A lázcsillapító gyógyszert csak akkor vegyük be, ha rossz a közérzetünk, de ne menjünk ki a lakásból a közösségbe – mondja David Price professzor, az egyetem családorvosi tanszékének vezetője. – Az embereknek azt tanácsolják, hogy szedjék ezeket a lázcsillapító gyógyszereket, és azt állítják, hogy ártalmatlanok. Ennek a nézetnek meg kell változnia.”

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mire figyeljünk lázméréskor?