Hagyja a lázat, segít legyűrni a fertőzést

Lassan sajnos aktuális lesz a Journal of Leukocyte Biology szakfolyóiratban megjelent tanács: a megemelkedett testhőmérséklet fontos szerepet tölt be a T-sejt immunválaszban, tehát kétszer is gondolja meg, mielőtt bevenne valamit, hogy csillapítsa a lázat. „A testhőmérséklet emelkedése időtlen idők óta a fertőzés és a gyulladás jele” – mondja Elizabeth A. Repasky, a Buffalói Rákkutató Intézet munkatársa. Minthogy a láz-válasz megőrződött a természetben (még az ún. hidegvérű állatok is melegebb körülmények között szeretnek lenni, amikor betegek), fontosnak tűnik.

A láz ellenállóbbá teszi a szervezetet

A láz segíti a gyógyulástA limfociták bizonyos fajtáinak keletkezése és differenciálódása – CD8+cytotoxikus T-sejt, amely képes a vírusfertőzött sejtek és a tumorsejtek megölésére – lázas állapotot idéz elő. A hőmérséklet emelkedése megváltoztatja a T-sejtek membránját, ami viszont befolyásolja a mikrokörnyezet hőmérsékletének a sejtfunkcióra gyakorolt hatását.

Hogy ezt teszteljék, a kutatók két csoport egeret beinjekcióztak egy antigénnel, és nézték a T-sejtek aktiválódását. A testhőmérséklet az egerek felénél 2 fokot emelkedett, míg a másik felénél megmaradt a normál szinten. Az emelkedettebb testhőmérsékletű egereknél a CD8 T-sejtek nagyobb számban jelentek meg, ezek képesek elpusztítani a fertőzött sejteket.

„Lázasnak lenni lehet, hogy nem kellemes állapot, de ez a kutatás azt mutatja, hogy a láz része a hatékony immunválasznak” – mondta John Wherry, a Journal of Leukocyte Biology főszerkesztője. „Előzőleg azt gondoltuk, hogy a mikrobák egyszerűen nem képesek megfelelően szaporodni, ha lázasak vagyunk, de nem ez a helyzet: az immunrendszer időlegesen felfokozva működik. Bár a nagyon magas láz veszélyes és kontrollálni kell, ebből a kutatásból is látható, hogy meg kell fontolni, hogyan és mikor kezeljük a lázat.”