Tovább kellene szoptatni a babákat

Féléves korára csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ami a világátlaghoz képest jó eredmény, még mindig messze van az elégségestől. Az anyatejben található ellenanyagok ugyanis pótolhatatlan védelmet biztosítanak a csecsemőnek, és ez a felnőttkori egészségére is hatással van. Ha nehézség adódik, az anyák kérjék szakértő segítségét.

Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy csecsemő számára: már az első pillanattól kezdve képes életmentő védelmet nyújtani, tápanyagtartalma pedig a baba igényének megfelelően változik. Ugyanakkor a szoptatás sokszor nem egyszerű feladat: a legfrissebb hazai iparági kutatás szerint minden harmadik anyuka tapasztal nehézséget a szoptatás során. Legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés az anyatej, míg a második leggyakoribb probléma a mellgyulladás és a kisebesedett mellbimbó.

Szakértői segítség nélkül így gyakran idő előtt abbamarad a szoptatás, és 6 hónapos korára már csak a babák fele, 1 éves kor felett pedig alig negyedük kap anyatejet. Pedig az élet első 1000 napjában történő megfelelő táplálás, azon belül is a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás kulcsszerepet játszik számos gyermekkori és felnőttkori népbetegség megelőzésében.

Kérjük szakember tanácsát

Már az első napokban megalapozható az egészséges fejlődés

Ideális esetben az első táplálék, amellyel a baba találkozik, a kolosztrum, vagyis az előtej. Ez a kis mennyiségben termelődő, vitaminokban, tápanyagokban, fehérvérsejtekben és antitestekben gazdag tej megvédi az újszülöttet a körülötte lévő mikroorganizmusoktól, és segíti a korai egészséges fejlődést. „Nagyon fontos, hogy az újszülött a születést követően a lehető leghamarabb mellre kerüljön, és megkapja az előtejet. Nem kell aggódni, ha a tej mennyisége kevésnek tűnik: az első napon mindössze 40-50 milliliternyi, azaz alig három evőkanálnyi előtej termelődik. Ez a mennyiség maradéktalanul eltelíti az újszülött cseresznye méretű gyomrát” – mondja a szoptatás világhete alkalmából Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Az anyatej olyan immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek bevonják a belek nyálkahártyáját, így hatékony védelmet nyújtanak a kórokozók ellen. Ettől a védelemtől azonban gyakran már a kórházban elesnek a csecsemők: a köznyelvben „teáztatásnak” hívott módszer amellett, hogy lemossa a bélfalról az értékes fehérjéket, úgynevezett cumizavart is okozhat, ami megnehezítheti a szoptatást. „A korszerű táplálási irányok már nem javasolják a teáztatást, hiszen az anyatej a legnagyobb hőségben is fedezi a csecsemő folyadékigényét (ha szükséges, gyakoribb szoptatással). Amennyiben mégis folyadékpótlásra van szükség, a forralt, lehűtött vizet javasoljuk, de semmiképpen sem cumisüvegből, hanem pohárból adjuk. A cumisüvegből való etetés megzavarhatja az addig jól szopó csecsemőt, ami nehézséget okozhat, és például az arc fejlődése szempontjából sem kedvező” – tette hozzá a szakértő.

Az első fél évben nincs szükség másra, csak anyatejre

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakmai szervezetek a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolják, az anyatej ugyanis az első hat hónapban tökéletesen fedezi a baba energia-, víz- és tápanyagigényét. Összetétele folyamatosan igazodik a szervezet változó igényeihez, és pontosan annyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és vizet tartalmaz, amennyire a babának éppen szüksége van. Az anyatejben emellett olyan bioaktív faktorok is találhatók, melyek serkentik az immunrendszer működését, és javítják a tápanyag-felszívódást.

„A szoptatás sajnos nem mindig zökkenőmentes, sok anyuka panaszkodik arra, hogy kezdetben fájdalmas, illetve sokan fordulnak hozzánk azzal is, hogy kevésnek érzik a tej mennyiségét. Fontos hangsúlyozni, hogy a fizikai problémák jelentős része a rossz mellre helyezésből adódik, valamint az édesanya nem megfelelő táplálkozásból, vagy a kevés folyadékbevitelből eredhet. A felmerült problémák a legtöbb esetben a védőnők segítségével orvosolhatók, és nem kell miattuk idő előtt abbahagyni az anyatejes táplálást” – hangsúlyozta a szakértő.

Előfordulhat, hogy az édesanyának minden próbálkozása ellenére sem sikerül a szoptatás, ekkor fontos, hogy a szakorvossal való egyeztetés után megfelelő tápszeres kiegészítést kapjon a baba. Semmiképpen se kezdjük tehéntejjel táplálni a kicsit, mert súlyos károkat okozhatunk.

A szoptatás komoly betegségeket előzhet meg

A tüdőgyulladás és a hasmenés okozta kiszáradás világszerte vezető haláloknak számít az 5 év alatti gyermekek körében, ma viszont már bizonyított, hogy a szoptatás segít e betegségek megelőzésében: a hasmenéses esetek csaknem fele és a légúti fertőzéses esetek egyharmada megelőzhető, ha a baba elegendő ideig részesül anyatejes táplálásban. Mindemellett azoknál a babáknál, akiket az édesanyjuk hosszabb ideig tud szoptatni, 13%-kal csökken a túlsúly és az elhízás kialakulásának esélye, és 35%-kal kevesebb esetben regisztrálnak náluk 2-es típusú cukorbetegséget.

A szoptatás ráadásul az anya egészségét is támogatja: elősegíti a méh összehúzódását, csökkenti a szülés utáni vérzést, segít, hogy az anyuka visszanyerje a várandósság előtti súlyát, és csökkenti a cukorbetegség, a mell- és a petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.

„A 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, valamint az élet első 1000 napjában a megfelelő táplálás soha vissza nem térő lehetőség arra, hogy az édesanyák megalapozhassák gyermekük jövőbeni egészségét, és olyan felnőttkori népbetegségeket is megelőzzenek, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. Ha egyedül nem megy a szoptatás, bátran forduljunk szakemberhez, ne adjuk fel a próbálkozást!” – tette hozzá Csordás Ágnes.

További információk és segítség a szülőknek ide kattintva.