Tovább kellene szoptatni a babákat

Féléves korára csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ami a világátlaghoz képest jó eredmény, még mindig messze van az elégségestől. Az anyatejben található ellenanyagok ugyanis pótolhatatlan védelmet biztosítanak a csecsemőnek, és ez a felnőttkori egészségére is hatással van. Ha nehézség adódik, az anyák kérjék szakértő segítségét.

Szoptatás – első napok

A szoptatás témájáról könyveket lehetne megtölteni, főleg, mivel ez az együttlét nemcsak táplálásra, hanem lelki kapcsolatra és a szellemi alapok lerakására is alkalmas. Ha valaki tudatosan végzi, sokat hozhat ki belőle. Rengeteg kérdést felvet, a szoptatás technikájától a baba tanításának elkezdésén át, addig, hogy miként és mikor válasszuk el a gyermeket.

Mi mindent befolyásol a szoptatás?

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje alatt az anyaméh védelmében eltelő idő és az első két életév körülményei hosszú távon lehetnek hatással a csecsemők későbbi egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra. A táplálást tehát kiemelt jelentőséggel kell kezelni már a magzati élet kezdetétől.

Kizárólagos szoptatás nyáron

Nyári születésű babáknál (is) gyakran felmerül ajánlásként az anyatejen kívül víz vagy tea adása. De vajon a nyári meleg tényleg indokolja ezt? A WHO ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálás javasolt, de a babát kiegészítő folyadék nélkül sem fenyegeti kiszáradás veszélye, hiszen a szoptatás egyik funkciója a szomjoltás.

Intelligensebbek lesznek a sokáig szoptatott csecsemők

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a hosszabb időn át tartó szoptatás hatására a gyerekek hároméves korukra jobb nyelvi érzékkel rendelkeznek, 7 évesen pedig mind verbális, mind nem verbális intelligenciájuk magasabb az átlagnál. Mandy B. Belfort, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa kollégáival annak járt utána, milyen összefüggés mutatható ki a szoptatás időtartama és a gyerekek intelligenciája között, valamint azt is górcső alá vették, befolyásol-e valamit az, hogy az anya a szoptatás ideje alatt mennyi halat fogyaszt. 

Csecsemő által irányított elválasztás: egyre népszerűbb az anyák körében

Anyukák körében egyre népszerűbb trendnek számít a csecsemő által irányított elválasztás, ám a gyerekorvosok és védőnők még nem rendelkeznek elég tapasztalattal a témában ahhoz, hogy bátran merjék javasolni ezt az elválasztási módszert a hozzájuk forduló kismamáknak. Az új-zélandi Otago Egyetem PhD hallgatója, Sonya Cameron a British Medical Journal című lapban közölte tanulmányát, melyben a fenti módszernek járt utána.

Jobb tanulók lesznek az igény szerint táplált csecsemők

Friss kutatások szerint, az igény szerint táplált csecsemők később magasabb IQ-val fognak rendelkezni, és jobban teljesítenek az iskolai tanulmányaik során is. Az Essex és az Oxford Egyetem szakemberei három különböző csoportot vetettek össze, az egyikbe azok az anyák tartoztak, akik időre etették gyermeküket, a másikba azok, akik szintén ezt tervezték, de nem tudták megvalósítani, a harmadikba pedig azok, akik igény szerint adtak enni gyermeküknek, amikor az jelezte, hogy éhes.

A szoptatás mégsem véd az ekcémától?

Az allergiára hajlamos csecsemők számára hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt – olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához.

A szoptató anyák bátrabbak

Az anyatejes táplálás bátrabbá teheti a kismamákat, mint a tápszeres etetés. Sokkal agresszívebben védik csecsemőjüket, de ha méregbe is gurulnak, alacsonyabb marad a vérnyomásuk, mint más nőknek. Ebből tisztán látszik, hogy a szoptatás segít csökkenteni a tipikus stresszreakciókat. A kutatás eredményeiről a Psychological Science szeptemberi kiadása számolt be.

Meddig jó szoptatni?

Amikor megérkezik az újszülött, talán nem is kérdés, hogy a szoptatás kellemes-rögös útját választjuk-e. Valószínűleg szembesülünk az érzéssel, vággyal, hogy de jó lenne még a saját testemből táplálni! A megszületéséig is ezt tettük, csak akkor a méhlepény segítségével. Most is megadhatjuk a közelséget – de ez már egy más minőség.