Kizárólagos szoptatás nyáron

Nyári születésű babáknál (is) gyakran felmerül ajánlásként az anyatejen kívül víz vagy tea adása. De vajon a nyári meleg tényleg indokolja ezt? A WHO ajánlása szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejes táplálás javasolt, de a babát kiegészítő folyadék nélkül sem fenyegeti kiszáradás veszélye, hiszen a szoptatás egyik funkciója a szomjoltás.

Szoptatáskor az anyatej elsőként ürülő része hígabb, szomjoltásra kiváló. Ezért előfordulhat, hogy a baba inkább pár korty erejéig, de gyakrabban kéredzkedik mellre, hogy csillapítsa a szomját.Szoptassa meg, ha szomjas!

Mit jelent az igény szerintiség?

Azt, hogy a baba minden szopási igényét a mellen töltheti ki, és nem az eltelt idő számít az utolsó szoptatás óta, hanem a baba jelzései. Teljesen természetes, hogy egy újszülött baba, csecsemő sok időt szeretne az anyamellen tölteni. Ez nem rossz szokás, nem is szorul kijavításra, ez tőle pontosan olyan megnyilvánulás, ami kedvezően hat a kötődésre, a tejtermelésre, és segíti őt az adaptációban. Ez az első időszakokban 24 óra alatt 8-12 szoptatást jelent, vagy ennél többet is, egyedi eltérések persze adódhatnak.

Ahogy telik az idő, fejlődik a baba, érik az idegrendszere, a szoptatás is változik. A világ kezd kitárulni előtte, pl. 3-4 hónapos korban, lerövidülhet egy-egy szopizás időtartama, és előfordulhat, hogy a szoptatások túlnyomó része éjszakára koncentrálódik.

A nagyon meleg időszakok a babák étvágyán is nyomot hagyhatnak, sok baba kevésbé éhes. Ahogy mi, felnőttek is ilyenkor gyakran csak némi gyümölcsöt, könnyű salátát kívánunk, a babáktól sem elvárható a nagy mennyiségek fogyasztása. Normális, ha ilyenkor kevesebbet eszik egy baba, de jó, ha biztosítjuk számára a lehetőséget, hogy bármikor mellre kerülhessen, ha jelez. Egészen pici babánál a cuppogás, öklöcske csócsálása, a fej forgatása már korai, a sírás pedig kései jel. Síráskor már nehezebb helyesen mellre helyezni, érdemes a korai jeleknél szopival kínálni.

Honnan tudhatom, hogy elég folyadékot fogyasztott a babám?

Néha ijesztő érzés, ha nem tartható kontroll alatt az elfogyasztott mennyiség. Megnyugtatóbb lenne követni a kívülről jövő információk alapján kiszabott adagokat. Az igény szerinti szoptatás érzékennyé teszi az anyát a baba, a jelzései iránt, és kezd megbízni magában, a babájában, aki ezáltal megerősítve érzi saját érzéseit, átéli, hogy jelzéseinek van létjogosultsága, azok helyesek, és ő is bízni fog magában és a világban is.

A nedves pelenkák száma pontos képet mutathat arról, hogy elegendő-e a tej, illetve elég folyadékhoz jut-e a baba. Napi hat pisis pelenka „termelődése” megnyugtató jel lehet. Ha mellette a baba nyugodt, kiegyensúlyozott, aktív, éber, nem aluszékony, bőre rugalmas, feszes, nem sápadt, nem kell aggódnunk a folyadékbevitel miatt.

Dobiné Olasz-Papp Nóra
Tanácsadás