Intelligensebbek lesznek a sokáig szoptatott csecsemők

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a hosszabb időn át tartó szoptatás hatására a gyerekek hároméves korukra jobb nyelvi érzékkel rendelkeznek, 7 évesen pedig mind verbális, mind nem verbális intelligenciájuk magasabb az átlagnál. Mandy B. Belfort, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa kollégáival annak járt utána, milyen összefüggés mutatható ki a szoptatás időtartama és a gyerekek intelligenciája között, valamint azt is górcső alá vették, befolyásol-e valamit az, hogy az anya a szoptatás ideje alatt mennyi halat fogyaszt. 

Intelligensebbek lesznek a sokáig szoptatott csecsemőkAz eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb időn át szoptatott csecsemők 3 éves korukra jobb eredményeket értek el egy szókincs ellenőrző teszten, 7 évesen pedig magasabb pontszámokat kaptak egy intelligenciateszt elvégzése során, ugyanakkor az emlékezettel és a tanulási képességekkel kapcsolatban nem találtak hasonló összefüggéseket.

Halfogyasztás tekintetében a szakemberek azokat az anyákat vetették össze, akik hetente kettőnél kevesebb adag halat fogyasztottak azokkal, akik heti kettő vagy annál több adagot, és arra a megállapításra jutottak, hogy ezen a téren kevesebb eltérés mutatható ki a két csoport gyermekei között.

Összességében a szakemberek úgy vélik, a mostani vizsgálat alátámasztja azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint a gyermek első hat hónapja során a kizárólagos szoptatás a legideálisabb táplálási mód, és a hozzátáplálás mellett az anyatejes táplálást lehetőség szerint a gyermek egy éves koráig folytatni kell.

Dimitri A. Christakis, a Seattle-i Gyermekkórház Kutatóintézetének munkatársa hozzátette, hogy a szoptatást a legtöbb anya megkezdi a gyermeke születése után, ám sokan nem képesek hosszú távon folytatni. Az Egyesült Államokban például a kismamák 70 százaléka szoptatja újszülöttjét, ám hat hónapos korukra már csupán 35 százalékuk tesz így. A szoptatás népszerűsítéséhez nagy segítséget jelentene, ha a munkahelyek biztosítanának lehetőséget az ott dolgozó kismamáknak is a szoptatásra, továbbá ha a nyilvános helyen történő szoptatás társadalmilag elfogadottabb jelenséggé válna.