Zöld tea a házi szépségápolásban

A zöld tea köztudottan az egyik legegészségesebb ital. Hatékony tápanyagai miatt számos egészségvédő jó tulajdonsága van. Antioxidáns tartalma segít a rákmegelőzésben, a tea serkenti az emésztést, koffeintartalma energetizál és javítja az agyműködést. Ez csak néhány a belső előnyei közül, de a tea a szépségápolásban is segítségünkre lehet. Nézzük, hogyan!

Arctonik

Csupán egy filter zöld teára és egy evőkanál varázsmogyoróra van szükségünk. Hatóanyaguk többek között élénkíti a bőrt, összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladásokat és hidratál. Forraljunk fel fél liter vizet, lógassuk bele a teát, és hagyjuk benne, amíg kihűl a víz. Vegyük ki a filtert, nyomogassuk ki belőle a nedvességet, majd adjunk a folyadékhoz egy evőkanál varázsmogyorót és keverjük össze.

Fürdősó

Kényeztessük magunkat egy kis házi fürdősóval. Két filternyi zöld tea levél, 1 csésze Epsom só (magnézium-szulfát, keserűsó), 1-2 evőkanál reszelt citrushéj (lehet vegyesen citrom, narancs, lime) és 10 csepp citrom, narancs vagy bergamott illóolaj. Keverjünk mindent össze, és töltsük vászonzacskókba. Jól záródó üvegben tároljuk, hogy ne veszítse el az illatát.

Hajöblítő

Akinek zsíros a fejbőre, érdemes kipróbálnia ezt a hajöblítőt, amely a hajnövekedést is serkenti. Egy citrom reszelt héját szórjuk forrásban lévő vízbe, tegyünk bele egy-két filter zöld teát, zárjuk el a gázt, és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, adjuk hozzá a citrom levét és citrom illóolajat. Hajmosás után vigyük fel az öblítőt a fejbőrre, majd néhány perc múlva öblítsük le.

Pattanás elleni tonik

A zöld tea gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása miatt segíthet megelőzni a pattanásokat. ¾ rész erős teafőzethez keverjünk ¼ rész almaecetet, amely segít helyreállítani a bőr pH-egyensúlyát. Tisztítsuk meg az arcbőrünket, majd egy vattacsomó segítségével vigyük fel a bőrünkre a tonikot.

Nyugtató szempakolás

Ha alváshiány vagy fáradtság miatt dagadt a szemünk, egy kis uborkával kevert zöld tea pakolás csodákat tehet. Az uborkát reszeljük le vagy turmixoljuk. Adjunk hozzá zöld tea főzetet 1:1 arányban. Keverjük össze, és öntsünk belőle két vattakorongra. Hagyjuk, hogy jól beleszívódjon, majd tegyük a szemünkre, és hagyjuk rajta 5 percig. A maradékot jól záródó dobozban, a hűtőben tároljuk. Használjuk minden reggel.

Bőrradír

A barna cukor és a zöld tea keveréke igazi csodaszer! A cukor segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, a zöld tea pedig eltávolítja a mérgező anyagokat, és még a narancsbőr ellen is hatásos. Keverjük össze a cukrot és a zöld teát egy kis olívaolajjal, dörzsöljük át vele a bőrünket, majd langyos vízzel öblítsük le.

Méregtelenítő ital

Még egy érv a zöld tea használata mellett: a fogyást is segítheti. Mentával és lime-mal keverve különösen hatásos, mert a menta cukor nélkül is édesíti az italt, és segíti az emésztést, a lime pedig nagyon hatásos fájdalmak, főleg fejfájás ellen. Fogyasszuk rendszeresen ezt a méregtelenítő italt. 7 dl hideg vízhez adjunk egy 1 filter teát, és hagyjuk állni a hűtőben 30 percig. Szeleteljük fel a lime-ot, tépkedjük apróra a mentaleveleket, és tegyük mindkettőt a vízbe. Vegyük ki a teafiltert, és hagyjuk állni a hűtőben még 30 percig, hogy összeérjenek az ízek. Fogyasszuk rendszereresen, a fogyás érdekében legalább két hétig.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Vastagbélrák ellen zöld tea?