Teanin: nyugtatja az agyat, segít a szívnek

A teanin, ez a teában és egyes gombákban is megtalálható vegyület élesíti az elménket és támogatja a szív működését. Emellett a teanin – egyes kutatások szerint – az életet is meghosszabbíthatja. Élettani előnyei a koffeinnel együtt történő bevitel esetén fokozottan érvényesülnek. Legnagyobb rajongói közé tartoznak az autista gyermekek szülei.

Zöld tea a házi szépségápolásban

A zöld tea köztudottan az egyik legegészségesebb ital. Hatékony tápanyagai miatt számos egészségvédő jó tulajdonsága van. Antioxidáns tartalma segít a rákmegelőzésben, a tea serkenti az emésztést, koffeintartalma energetizál és javítja az agyműködést. Ez csak néhány a belső előnyei közül, de a tea a szépségápolásban is segítségünkre lehet. Nézzük, hogyan!

Gyógytea-patika otthonra

Nem tudja, milyen típusú teát vagy gyógyteát válasszon? Igaz, hogy ez távolról sem könnyű, hiszen olyan sokféle teával és gyógyteával találkozunk. Fekete, fehér, zöld? Kamilla vagy bodza legyen? Talán egyszerűbb lesz a választás, ha elolvassa az alábbi rövid útmutatót, hogy megtudja, melyikért nyúljon az éppen fennálló tüneteinek kezelésére.

Teázik az egész világ (2.)

A tea már a középkorban sem csak egyszerűen népszerű volt, de jótékony hatásai miatt a gyógyászatban is gyakran használták. A hagyományos fekete, zöld vagy fehér tea az egész világon kedvelt, de egyre népszerűbbek és divatosabbak az újabb fajták is, mint például a matcha vagy a maté. Bemutatjuk a legjobb teafajtákat és egészségügyi előnyeiket.

Matcha, a serkentő tea Japánból

A matcha zöld tea leveleiből készült őrölt por. A púderszerű esszenciában lévő összetevőknek köszönheti egészséges hatását, amely sokkal koncentráltabb, mint egy normál tea. A zöld matcha teát ezért szuper tápláléknak tartják. Nem csupán a tápanyagok koncentráltak benne, hanem a koffein is, emiatt a kesernyés ízű matcha serkentőként is népszerű.

Megárthat a túl sok zöld tea

A zöld tea egészséges. Mivel a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel, megőrzi antioxidánsait és polifenoljait, amelyek közismerten jót tesznek az egészségnek. Most Mahtab Jafari professzor (University of California-Irvine) azt állítja, hogy a zöld tea nagy mennyiségben fogyasztva károsíthatja a szaporodási funkciót és az embrió fejlődését is.

Vastagbélrák ellen zöld tea?

A zöld tea fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét – állítják kutatók. A szakértők 180 olyan beteget vizsgáltak, akiknek a vastagbeléből polipot, jóindulatú elváltozást távolítottak el. A résztvevők egy részének naponta zöldtea-kivonatos étrend-kiegészítőt adtak, ez kb. 9 csésze teának felelt meg, a többiek pedig nem kaptak ilyet.

Így győz a zöld tea a rák ellen

Azt már korábban is tudták, hogy a zöld tea segíthet a rák elleni küzdelemben, a szakértők azonban csak most jöttek rá, pontosan hogyan zajlik ez a folyamat. A zöld teában lévő vegyület, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) az egészséges sejtek károsítása nélkül képes elpusztítani a szájrákos sejteket, miközben fokozza a normál sejtek védekezőképességét.

Gátolja a daganatos sejtek anyagcseréjét a zöld tea összetevője

Korábban már több alkalommal is beszámoltunk a zöld tea – ill. egyes összetevőinek – különböző jótékony hatásairól. Most egy friss amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga gátolja a hasnyálmirigy daganatos sejtjeinek anyagcseréjét, ami megmagyarázza, hogyan csökkenti az ital a rák kockázatát, és hogyan lassítja az előrehaladását.

Gátolják az Alzheimer útvonalait a sejtekben a zöld tea- és a vörösbor-kivonatok

A Leeds Egyetem legújabb kutatása azt mutatja, hogy a zöld teában és a vörösborban lévő természetes vegyületek gátolják az Alzheimer-kór útvonalának egyik kulcsfontosságú lépését. A laboratóriumi kísérletek első szakaszában a kutatók azonosították azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy a káros fehérjecsomók az agysejtekre tapadva azok pusztulását okozzák. Ezt az útvonalat sikerült gátolni a zöld teából kivont EGCG és a vörös orból kinyert reszveratrol felhasználásával.