Így győz a zöld tea a rák ellen

Azt már korábban is tudták, hogy a zöld tea segíthet a rák elleni küzdelemben, a szakértők azonban csak most jöttek rá, pontosan hogyan zajlik ez a folyamat. A zöld teában lévő vegyület, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) az egészséges sejtek károsítása nélkül képes elpusztítani a szájrákos sejteket, miközben fokozza a normál sejtek védekezőképességét.

Így győz a zöld tea a rák ellenBár már korábban is tudták, hogy a zöld tea segíthet a betegség elleni küzdelemben, a szakértők azt állítják, hogy csak most jöttek rá, pontosan hogyan. Az áttöréshez azt a folyamatot kellett azonosítani, mely révén az anyag megtámadja a daganatos sejteket. Az eredmény remélhetőleg a szájrák és a betegség más formáinak új kezeléseit fogja eredményezni.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói azt a sajátságos mechanizmust vizsgálták, amellyel a zöld teában lévő összetevő célba veszi a beteg sejteket. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), a zöld teában lévő vegyület, az egészséges sejtek károsítása nélkül képes elpusztítani a szájrákos sejteket. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, pontosan hogyan képes a vegyület a daganatos sejtek elpusztítására.

Kutatásuk alapján azt állítják, hogy az EGCG egy olyan folyamatot indíthat el a mitokondriumokban, a sejtek energiatermelő erőművében, amely sejthalálhoz vezet.

Joshua Lambert professzor így nyilatkozott a Molecular Nutrition and Food Research internetes számában megjelent eredményekről: „Úgy tűnik, hogy az EGCG reaktív oxigénszármazékok létrejöttét váltja ki a daganatos sejtekben, ami károsítja a mitokondriumokat. A mitokondriumok erre azzal reagálnak, hogy több reaktív oxigénszármazékot hoznak létre.”

A reaktív oxigénszármazékok fontos szerepet játszanak a sejt jelzési rendszerében és a homeosztázisban – az olyan belső állapotok szabályozásában, mint például a hőmérséklet. Amikor a reaktív oxigénszármazékok szintje nagyon megemelkedik, jelentős mértékű károsodást okoz a sejtszerkezetben. Ezt nevezzük oxidatív stressznek. Amikor a mitokondriumok ilyen jellegű leromlása tovább folytatódik, a daganatos sejtek az antioxidáns gének kifejeződését is csökkentik, ami még tovább gyengíti a védelmi rendszert.

„Tehát kikapcsolja a védelmi mechanizmusát ugyanabban az időben, amikor az EGCG ezt az oxidatív stresszt váltja ki” – mondta Lambert professzor.

A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy az EGCG egészséges sejtekben nem váltja ki ugyanezt a reakciót, sőt a vegyület valójában fokozza a normál sejtek védekezőképességét.