Gátolja a daganatos sejtek anyagcseréjét a zöld tea összetevője

Korábban már több alkalommal is beszámoltunk a zöld tea – ill. egyes összetevőinek – különböző jótékony hatásairól. Most egy friss amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga gátolja a hasnyálmirigy daganatos sejtjeinek anyagcseréjét, ami megmagyarázza, hogyan csökkenti az ital a rák kockázatát, és hogyan lassítja az előrehaladását.

Gátolja a daganatos sejtek anyagcseréjét a zöld tea összetevőjeMetabolomics szakfolyóiratban megjelent kutatásban az epigallokatekin-gallát (EGCG) nevű vegyületet, a zöld tea egyik hatóanyagát vizsgálták. Kiderült, hogy az EGCG úgy változtatja meg a hasnyálmirigydaganatos sejtek anyagcseréjét, hogy elnyomja a laktát-dehidrogenáz A (LDHA), a rák metabolizmusában létfontosságú enzim kifejeződését.

Korábban már számos kutatás kimutatta, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatai hatékony kezelésként használhatók a rák és más betegségek ellen is. Egy 2012-ben megjelent kutatás szerint például a zöld tea fogyasztása nőkben csökkenti az emésztőszervrendszeri daganatok kialakulását, egy másik kutatás pedig azt mutatta, hogy az intravénásan közvetlenül a daganatokba beadott EGCG a daganatok kétharmadát egy hónapon belül összezsugorította vagy eltüntette.

A Los Angeles-i Biomedikai Kutatóintézet kutatóinak Dr. Wai-Nang Lee által vezetett friss kutatása előtt azonban nem volt egyértelmű, hogyan csökkenti a zöld tea és kivonatai a rák kockázatát, és hogyan lassítják a daganatos sejtek növekedését.

Kimutatták, hogy az EGCG az anyagcsere áramlást akadályozza a daganatos sejtekben, hasonlóan az oxamáthoz, a közismert LDHA gátlóhoz. A kutatók arról számoltak be, hogy az EGCG és az oxamát egyaránt az LDHA aktivitásának elfojtása révén csökkenti a rák kockázatát, ami pedig a metabolikus működést gátolja a daganatos sejtekben.