Brokkoli: a zöld kemoprevenció

A brokkolit már régóta a szuperélelmiszerek közé sorolják, és egy friss kutatás szerint hamarosan a száj-, a garat-, a fej- és a nyaki daganatok ellen is védhet bennünket. A szakértők egy új, „zöld kemoprevenció” nevű kezelést fejlesztenek, amelyben a brokkolit és más, nagy szulforafánt tartalmú zöldségeket használják fel a betegségek elleni védekezésre.

Daganatok ellen: kurkuma

A kurkumában fellelhető kurkumin biztonságos és ígéretes kezelést tehet lehetővé a legtöbb daganattípus és más, gyulladásból eredő megbetegedések ellen. Különösen hatékonynak bizonyult myeloma multiplex és a halálos hasnyálmirigyrák esetében, de nem használt a ciklofoszfamiddal kezelt emlődaganatos betegeknél. Egyedüli ismert mellékhatása a vérhígítás.

A kurkumin segíthet megelőzni a daganatos áttétek képződését

Amerikai kutatók a közelmúltban rájöttek, hogy a kurkumában található kurkumin blokkolja a kortaktin nevű fehérjét a béldaganatban szenvedők szervezetében. A kortaktin nevű molekula alapvető szerepet játszik a sejtmozgásban, a daganatos betegek szervezete pedig általában túltermeli ezt az anyagot, ami elősegíti a sejtszintű áttétek képződését más szervekben.

A kannabisz lassítja a daganat növekedését

A kannabisz fő pszichoaktív anyaga, a tetrahydrocannabinol (THC) alkalmas rákbetegeknél a daganat növekedésének lassítására – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a kannabisz bizonyos vegyületei, a cannabinoidok rákellenes hatásúak. Spanyol kutatók azt vették észre, hogy a THC agydaganat-sejtek elhalását idézte elő.

Egy ötperces vizsgálat ezrek életét mentheti meg évente

Norvég kutatók egy a közelmúltban publikált tanulmánya szerint egy ötperces szűrővizsgálat segítségével 25 százalékkal csökkenteni lehetne a béldaganatban elhunytak számát. A 100.000 önkéntes részvételével készült tanulmány tanúsága szerint a vizsgálat további 20 százalékkal csökkenthetné a daganatos esetek számát az 55 és 64 év közti korosztály esetében.

Gátolja a daganatos sejtek anyagcseréjét a zöld tea összetevője

Korábban már több alkalommal is beszámoltunk a zöld tea – ill. egyes összetevőinek – különböző jótékony hatásairól. Most egy friss amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a zöld tea egyik hatóanyaga gátolja a hasnyálmirigy daganatos sejtjeinek anyagcseréjét, ami megmagyarázza, hogyan csökkenti az ital a rák kockázatát, és hogyan lassítja az előrehaladását.

Miért nem győzhet a kemoterápia?

A Weizmann Intézet (Haifa, Izrael) munkatársai leukémia tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy egyes sejtcsoportok kevésbé szaporodnak, mint mások – a jelenség elősegíti a sejtek kemoterápiával szembeni ellenállását, ami később a betegség kiújulásához vezet. A klasszikus kemoterápiás szerek ugyanis a gyorsan osztódó sejteket mérgezik – a nem tökéletes szelektivitás oka, hogy a daganatsejtek általában szaporábbak, mint a normális sejtek.