Daganatok ellen: kurkuma

A kurkumában fellelhető kurkumin biztonságos és ígéretes kezelést tehet lehetővé a legtöbb daganattípus és más, gyulladásból eredő megbetegedések ellen. Különösen hatékonynak bizonyult myeloma multiplex és a halálos hasnyálmirigyrák esetében, de nem használt a ciklofoszfamiddal kezelt emlődaganatos betegeknél. Egyedüli ismert mellékhatása a vérhígítás.

Daganatok ellen: kurkumaMolecules szakfolyóiratban megjelent nemzetközi áttekintés a kurkumin a rákkezelésben történő felhasználását vizsgáló korábbi kísérleteket elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumin biztonságos és hatékony molekula a daganatok kezelésében.

Az ausztrál Curtin Egyetem munkatársa, Gautam Sethi elmondta, hogy a betegségek többségét, köztük a rákot is, több gén alulszabályozottsága okozza.

„A rák kezeléséhez több célpontú anyagokra van szükség egy célpontúak helyett” – mondta a szakértő. „A több célpontú anyagok egyszerre több alulszabályozott onkogén jelzőútvonalat vesznek célba, ezért hatékonyabbak a rák kezelésében, mert egy adott daganat esetében több gén is mutálódik. A kurkuminnal több ilyen onkogént is modulálhatunk, amelyek rákos megbetegedés esetén alulszabályozottá válnak.”

Dr. Sethi szerint a kurkumin különösen hatékonynak bizonyult myeloma multiplex és a rendkívül halálos hasnyálmirigyrák esetében, amely ellen nincs gyógyszer.

A kurkumin ugyanakkor nem bizonyult ilyen hatékonynak a ciklofoszfamiddal kezelt emlődaganatos betegek esetében, mert az eredmények szerint a kurkumin ellensúlyozhatja a ciklofoszfamid hatását.

Dr. Sethi azt is hozzátette, hogy valószínűleg a kurkumin az egyetlen gyógyszer, amelyet magas, akár 12 gramm dózisban is alkalmazni lehet toxikus hatás nélkül. A vegyület a legtöbb onkogén fehérjét, így az NF-kB, a STAT3 vagy az AP-1 proteint is célba tudja venni. A kurkumin egyedüli ismert mellékhatása a vérhígítás, ezért műtét előtt nem javasolt a szedése.

A kutatók azt javasolják, hogy gyakrabban használjuk a kurkumát a főzéshez a hétköznapokban.