A kannabisz lassítja a daganat növekedését

A kannabisz fő pszichoaktív anyaga, a tetrahydrocannabinol (THC) alkalmas rákbetegeknél a daganat növekedésének lassítására – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a kannabisz bizonyos vegyületei, a cannabinoidok rákellenes hatásúak. Spanyol kutatók azt vették észre, hogy a THC agydaganat-sejtek elhalását idézte elő.

A kannabisz lassítja a daganat növekedésétA kutatók azt találták, hogy emberi daganatsejtekkel fertőzött egereknél THC adására elindult a sejtek önpusztítása, és ez a daganat növekedésének csökkenését okozta. Két, igen agresszív agydaganattal küzdő beteg embernél koponyán belüli THC adásra hasonló autofágia jelentkezett. A legújabb, spanyol és angol egyetem összefogásával dolgozó kutatócsapat azt állítja, hogy felfedezett egy eddig ismeretlen „jeladó”, amely lehetővé teszi a THC-nak a daganat csökkentését.

A kutatók emberi mellráksejtekkel daganatokat idéztek elő egerekben. Amikor a daganatokat megfelelő adagolású THC-val célozták meg, azt találták, hogy két sejtreceptor játszott különösen szerepet daganatellenes reakcióban.

A THC, a marihuána fő aktív összetevője rákellenes hatású. A vegyület ismereteink szerint a cannabinoid receptorokon keresztül hat. Kimutatták, hogy a hatást a CB2 és a GPR55 jelölésű receptorok kölcsönhatása közvetíti, amely receptorok a cannabinoid receptorok családjának tagjai.

Máris nagy az érdeklődés a molekuláris mechanizmus megértése iránt, a gyógyszeripar igyekszik a rákellenes hatást megtartó szintetikus szer előállítására. Az érintett receptorok azonosításával fontos lépést tettek hatásos gyógyszer fejlesztése érdekében.

Figyelem! Rákbetegek ne próbálkozzanak saját maguk gyógyításával marihuánával. A kutatók vegytiszta szert alkalmaztak, a helyes koncentráció is létfontosságú, és ezt csak laboratóriumban lehet elérni.