Kannabidiol – mitől más, mint a THC?

A kannabisz növény elsősorban fő összetevőjéről, a kábító hatású THC-ről ismert, de tartalmaz még egy kulcsfontosságú összetevőt: a kannabidiolt, más néven CBD-t. Ez a THC-vel ellentétben elsősorban nyugtató és görcsoldó hatásairól ismert, például olaj vagy kapszula formájában. De hogyan működik valójában a CBD, és milyen mellékhatásai vannak?

Kender: kultúrnövény, kábítószer vagy gyógyszer is?

Kendert már Krisztus előtt a IV. évezredben termesztettek Kínában, és nem azért, hogy kábítószert nyerjenek belőle, hanem mert a rostos növény alkalmas volt papír, textil és kötélgyártáshoz. A kender Európában a 17. században élte virágkorát, amikor sok hajókötélre és vitorlára, ehhez rengeteg kenderre volt szükség. Ebből készült az első Levis farmer is.

A kannabisz lassítja a daganat növekedését

A kannabisz fő pszichoaktív anyaga, a tetrahydrocannabinol (THC) alkalmas rákbetegeknél a daganat növekedésének lassítására – állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a kannabisz bizonyos vegyületei, a cannabinoidok rákellenes hatásúak. Spanyol kutatók azt vették észre, hogy a THC agydaganat-sejtek elhalását idézte elő.