Teázik az egész világ (2.)

A tea már a középkorban sem csak egyszerűen népszerű volt, de jótékony hatásai miatt a gyógyászatban is gyakran használták. A hagyományos fekete, zöld vagy fehér tea az egész világon kedvelt, de egyre népszerűbbek és divatosabbak az újabb fajták is, mint például a matcha vagy a maté. Bemutatjuk a legjobb teafajtákat és egészségügyi előnyeiket.

Zöld tea: támogatja a fogyást

A zöld tea katekin tartalma miatt segíti a gyógyulást ínybetegségeknél. Támogatja a fogszuvasodás megelőzését, ráadásul csökkenti a koleszterinszintet.

A zöld teában kevesebb koffein van, mint a fekete teában, de ugyanúgy stimulálja az anyagcserét, ezzel támogatja a fogyást. Nagy tannin tartalma miatt csökkenti az édes ételek utáni vágyakozást. Jól ismert fajtái a Sencha és a Gunpowder.

Matcha, a koncentrált zöld teaMatcha: koncentrált zöld tea

A matcha tea Japánból származik, és őrölt zöldtea-levelekből áll, így koncentrált formában tartalmazza a zöld teát. Igazi frissítőnek tartják. Koncentrált alapanyaga miatt a tea pozitív hatást gyakorol az egész anyagcserére – ráadásul hormonális rendellenességek kezelésére is használják. A világoszöld ital egyre nagyobb népszerűségre tesz szert: sok rajongó használja a teaport főzéshez és sütéshez is.

Nem szabad elfelejteni, hogy a túl sok koffeinnek egészségügyi mellékhatásai lehetnek. A matcha sok oxálsavat is tartalmaz, ami elősegíti többek között a vesekő képződését.

Maté tea: élénkítő hatású gyógyszer

A maté nem valódi tea, hanem egy dél-amerikai cserje kivonata. Teája jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz. Illóolajok hozzáadásával zamatos és kellemes íz érhető el. Magas vitamintartalma miatt egészségjavító hatású, a benne lévő tanninok elősegítik az anyagcserét és az emésztést. (A maté tea Németországban gyógyszerként is engedélyezett.)

Tippek teakészítéshez

Teakészítésre mindig friss, lágy vizet használjon. A teák optimális áztatási ideje nagyon eltérő lehet, a gyártók általában ezt megadják.

További élelmiszerek hozzáadásával a tea egészségügyi hatása erősíthető:

  • Tej: A tej hozzáadása a zöld és a fekete teához csökkenti a vesekő keletkezését, mivel a kalcium-oxalát (részt vesz a vesekő-képződésben) a tejben feloldódik.
  • Méz: A méznek antibakteriális hatása, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van. A mézet csak a tea áztatási ideje után kell hozzáadni, mivel az összetevőit a forró víz tönkreteszi.
  • Gyömbér: A gyömbér vérkeringést javító, étvágygerjesztő és fájdalomcsillapító hatású, és segít legyőzni a hányingert. Különösen a hideg évszakban elősegíti a szervezet védekezőképességét, és gondoskodik az erős immunrendszerről.

Tea a terhesség alatt

A terhesség alatt a nők ihatnak normális mennyiségű (napi 2-3 csésze) fekete vagy zöld teát. (A WHO ajánlása.) A válogatott gyógynövény- és gyümölcsteáknak egészségjavító hatásuk van, és csökkentik a terhességi panaszokat. Ügyelni kell azonban arra, hogy a nagy polifenol tartalmú teák túlzott fogyasztása (különösen a gyümölcsteák) vashiányt okozhat a szervezetben.

(Németből fordította: Koncz László)