Megárthat a túl sok zöld tea

A zöld tea egészséges. Mivel a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel, megőrzi antioxidánsait és polifenoljait, amelyek közismerten jót tesznek az egészségnek. Most Mahtab Jafari professzor (University of California-Irvine) azt állítja, hogy a zöld tea nagy mennyiségben fogyasztva károsíthatja a szaporodási funkciót és az embrió fejlődését is.

A zöld tea a Camellia sinensis növény friss leveleiből készül. Korábbi kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy a zöld teát használhatjuk segítségnek a fogyáshoz, koleszterinszint-csökkentéshez, és véd egy sor betegség ellen, beleértve a rákot, a szívbetegséget és az Alzheimer-kórt.

Egészséges, de...Ha azonban nagy adagokat iszunk meg belőle, a zöld tea negatív hatással lehet ránk: az állatkísérletek szerint nagy arányú fogyáshoz, az utódok gyenge fejlődéséhez vezet. Mahtab Jafari professzor és munkatársai a kutatás során a gyümölcslégy embrióit és lárváit tették ki eltérő dózisú zöld teának. (A gyümölcslegyet előszeretettel használják a kutatók az emberi betegségek tanulmányozására, mert az ember betegségokozó génjeinek 75 százaléka a gyümölcslégyben is megvan.)

A kutatócsoport úgy találta, hogy 10 milligramm az a zöldtea-mennyiség, amennyitől lelassul a lárvák fejlődése, és az utódok számában és méretében is jelentős csökkenés következett be. A nőnemű utódok szaporodási teljesítménye a 10 milligrammos zöldtea-adagnál csökkent, élettartamuk 17 százalékkal megrövidült.

A zöld tea védte ugyan az állatokat a kiszáradástól, de fokozta náluk a hő-stressz iránti hajlamot és a rosszul tápláltságot. A kutatás nem kereste a mechanizmust, amivel a zöld tea a fejlődést és a szaporodást befolyásolja a gyümölcslegyeknél, de a team azt feltételezi, hogy a zöld tea nagy adagban előmozdítja a programozott sejthalált, az okozhatja ezt a hatást.

Jafari professzor ezzel zárja fejtegetését: Míg a zöld tea előnyös hatást gyakorol az egészségre alacsony dózisban, kutatásunk kimutatta, hogy a nagy adagnak meg lehetnek a negatív hatásai. További kutatásra van szükség javaslatunk kialakításához, de azt már most elmondhatjuk, hogy a zöld teát mérsékelten kell fogyasztani.

A következőkben kísérletekkel meg akarják állapítani a zöld tea emberre nézve káros adagját.