Teanin: nyugtatja az agyat, segít a szívnek

A teanin, ez a teában és egyes gombákban is megtalálható vegyület élesíti az elménket és támogatja a szív működését. Emellett a teanin – egyes kutatások szerint – az életet is meghosszabbíthatja. Élettani előnyei a koffeinnel együtt történő bevitel esetén fokozottan érvényesülnek. Legnagyobb rajongói közé tartoznak az autista gyermekek szülei.

A szorongás már azelőtt is fokozódott, hogy a COVID-19 még nagyobb pánikba taszította volna a legtöbb embert. Így bármi, ami segíthet nekünk abban, hogy nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, mostanában különösen jól jön.

Szorongó gyerekek, autisták

Az Egyesült Államokban és szerte a világon a gyerekek szorongástól szenvednek, az autista gyerekek pedig gyakran még nagyobb arányban szoronganak, mint a neurotipikus fiatalok, a Current Opinion in Psychiatry című szaklapban 2015-ben megjelent kutatás szerint.

Terri Hirning, motivációs előadó és egészségvédő elmondta, hogy több mint egy évtizede használja a teanint mint kezelést a fia számára, hogy segítsen neki mérsékelni az autizmussal együtt járó panaszokat. „Egyesek a teanint hasznosnak találják az éjszakai ébredéseknél is, amikor az elme egyszerűen nem akar kikapcsolni”, mondta Hirning.

Bár a szorongás csillapítása csodálatos előny, a tudományos szakirodalom egyre növekvő része azt sugallja, hogy a teanin ennél sokkal többet tud.

A teanin szerkezete, előnyei

A teanin egy olyan aminosav, amely a teanövényekben és bizonyos gombákban található. Szerkezete hasonló a glutaminsavhoz és a glutaminhoz, amelyek számos testi funkcióhoz, többek között a fehérjeszintézishez és az idegingerületek átviteléhez nélkülözhetetlen vegyületek.

A teanin kétféle szerkezetben, L-teanin és D-teanin formájában létezik. Összetételük azonos, ugyanannyi szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigénatomot tartalmaznak (C7H14N2O3), de az OH-csoport (amely egy oxigénatomból áll, egy hidrogénatomhoz kötődve) helyében különböznek. Az L forma a leggyakoribb a természetben, és ez biológiailag elérhető, így amikor teaninról van szó, leggyakrabban L-teaninról beszélünk.

Ez az aminosav bizonyítottan idegvédő (neuroprotektív) hatású azáltal, hogy csökkenti az izgalmi glutamát szintet, késlelteti a stroke-ot követő neuronpusztulást, és elősegíti új agysejtek keletkezését (a neurogenezist).

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóknak (SSRI), amelyek célja a szerotoninszint növelése a depresszióval küzdő emberek agyában, kiterjedt negatív mellékhatásai vannak. Ezért különösen figyelemre méltó, hogy a Hollandiában végzett kutatások szerint a teanin növeli az alfa-hullám aktivitást az agyban, ami az ellazult állapotot jelzi.

A 2012-ben végzett kutatások szerint a GABA jelátvitel nagy problémát jelent az idegrendszeri fejlődési zavarokkal és csökkent végrehajtó funkciókkal küzdő gyermekeknél, és a teanin a dopamin, a szerotonin és a GABA jelátviteli zavarok normalizálását egyaránt segíti.

A zöld teában együtt található a koffeinnel

A természetben a teanin szinte mindig koffeinnel „együtt csomagolva” jelenik meg. A teanin a legmagasabb koncentrációban a zöld teában található, különösen az árnyékban termesztett zöld teában, amelyben magasabb a teanin- és koffeintartalom. Laboratóriumi kísérletek során úgy tűnik, hogy a teanin alkalmazása akkor a legelőnyösebb, ha koffeinnel párosul.

Mivel a koffein és a teanin kombinációja javítja a kogníciót, feltételezhetjük, hogy a zöld tea (így az árnyékban termesztett, porított matcha is) tökéletes erősítője lehet a hosszú távú agyműködésnek.

Segítség a teanin működésének megértéséhez

A tudósok úgy vélik, hogy a teaninhoz kapcsolódó agyi hatások egy része a glutaminhoz, egy erős izgató neurotranszmitterhez való hasonlóságából ered. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a teanin képes elfoglalni a glutamát receptorokat, és képes átjutni a vér–agy gáton, hogy kifejtse relaxációs hatását.

Egy 2021-es tanulmányban japán kutatók a teanin kognitív hatásaira összpontosítottak 50 és 69 év közötti férfiak és nők esetében, akiket a kognitív hanyatlás veszélye fenyeget. Megállapították, hogy a teanin nagyon pozitív hatással volt az agyra: „Az L-teanin egyszeri adagja csökkentette a reakcióidőt a figyelem feladatban, és növelte a helyes válaszok számát, valamint csökkentette a kihagyási hibák számát a munkamemória-feladatban, ami arra utal, hogy az L-teanin javíthatja a munkamemóriát és a végrehajtó funkciókat.”

Jó a szívnek

Van némi bizonyíték arra is, hogy a teaninnak jótékony szív- és érrendszeri hatásai vannak. Egy 2012-es tanulmányban japán kutatók azt találták, hogy a magas stresszre reagáló résztvevők (azok, akiknek a vérnyomása hajlamos volt emelkedni, amikor stresszel szembesültek), akiknek 200 milligramm L-teanint adtak, majd arra kérték őket, hogy nagy stresszhatással járó feladatokat hajtsanak végre, nemcsak kevesebb szorongást tapasztaltak, hanem a vérnyomásuk is alacsonyabb volt, mint a placebót kapó, magas stresszre reagáló résztvevőknek.

A teanin, írták a kutatók, „mérsékli a magas stresszre reagáló felnőttek vérnyomás-emelkedését”.

A teanin beszerzésének legjobb módjai

A teanint eredetileg egy japán tudós azonosította, akit az érdekelt, hogy a gyokuro (árnyékban termesztett, hengerelt levelű) tea miért olyan gazdag umamiban (mély ízben), szinte olyan, mint egy sós leves. A gyokuroról kiderült, hogy bőséges mennyiségű teanint tartalmaz.

A gyokurót nem mindig könnyű megtalálni Nyugaton, ellentétben a matchával, a zöld tea teaszertartásos formájával, amelyben a leveleket finom porrá őrlik, hogy gyorsan és alaposan hasznosuljon, a porított levelekből készült teát pedig önmagában isszák meg, így koncentráltan jutnak hozzá mindenhez, ami a teában van.

A matcha mostanában nagyon divatos, és kávézókban, teaházakban, sőt még smoothie-bárokban is lehet rendelni. Az, hogy miként főzik, vagy hogy egyáltalán főzik-e, nem sokat számít, mert amikor matchát iszunk, akkor mindent elfogyasztunk, ami a teában van.

Ételekhez is hozzá adhatjuk

Minden valódi tea (a Camellia sinensis teanövény leveleiből készül), legyen az fekete, fehér, zöld, oolong vagy pu-erh, tartalmaz teanint. Ha valaki nem teázik, a teaninhoz úgy is hozzá juthat, ha matcha port ad az ételekhez és desszertekhez: Szórja például gyümölcssalátára vagy fagylaltra, készítsen belőle egészséges tortabevonót, esetleg készítsen matchával töltött energiagolyókat.

A teanin egyes gombákban is megtalálható, különösen a babérgombában, amelyet néha frissen vásárolhatunk a termelői piacokon, vagy szárítva vehetjük meg az élelmiszerboltban. A teanin ezekben a gombákban umami ízt és talán kognitív előnyöket is biztosít.

Jennifer Margulis, PhD

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Zöld tea a házi szépségápolásban