Matcha, a serkentő tea Japánból

A matcha zöld tea leveleiből készült őrölt por. A púderszerű esszenciában lévő összetevőknek köszönheti egészséges hatását, amely sokkal koncentráltabb, mint egy normál tea. A zöld matcha teát ezért szuper tápláléknak tartják. Nem csupán a tápanyagok koncentráltak benne, hanem a koffein is, emiatt a kesernyés ízű matcha serkentőként is népszerű.

A japán matcha valójában őrölt tea, jellemzője a ragyogó zöld szín. Gyártás után utóérlelésen megy át, az íze az első pár hónapban még változhat. Íze aromás, kesernyés, erős és krémes, néha diós, édes vagy gyümölcsös. A keserű, vagy savanykás íz a rossz minőség jele.

Hatása és összetevői

Azt mondják, hogy a matcha véd a különböző betegségektől, így a ráktól vagy a cukorbetegségtől. Bár a szupertáplálék hatás minden bizonnyal eltúlzott, a matcha tea – csakúgy, mint a zöld tea általában – egészségesnek mondható. A koffein, tanninok és theanin mellett további összetevők találhatók benne:

Kálium, kalcium és vas: ezek az ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek az idegek, izmok és a csontok, valamint a vérben történő oxigénszállítás számára.
B1-, B2-, B3-, C-, A-, E- és K-vitamin: erősítik az immunrendszert, szívet, idegeket, a bőrt és a szemet.
Klorofill: ez a fitokémiai anyag pozitív hatással van a bélműködésre, és segít leküzdeni a rossz leheletet.
Proteinek és ezek építőkövei, az esszenciális aminosavak: biztosítják számunkra az energiát és kulcsfontosságúak a szervezet anyagcseréje számára.
Flavonoidok: úgy hatnak a káros szabad gyökök ellen, mint az antioxidánsok, képesek gátolni bizonyos rákos sejtek képződését, és segítenek a betegségek megelőzésében.

Katekin a matcha teában

A matcha nagy arányban tartalmaz egészséges katekineket. A legismertebb ezek közül az epigallocatechin gallát (EGCG), amelyből különösen nagy mennyiség van benne. Ez gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatású, és segíthet lassítani a daganatok növekedését.

A katekinek antioxidánsként hatnak, védik a bőrt az UV-sugárzástól és a sejtöregedéstől, csökkentik az LDL-koleszterin szintet, ráadásul megakadályozzák a plakkok kialakulását a véredények falán. Tanulmányok azt mutatják, hogy a katekinek hozzájárulhatnak a Parkinson- és Alzheimer-kór megelőzéséhez. Hatásosnak bizonyulnak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekkel és az influenzával szemben.

A tea hagyományos elkészítése

A hagyományos japán teaszertartás szerint a matcha port egy speciális tálban forró vízzel és kis bambusz habverővel teává keverik. A tea egy kicsit hígabb (usucha) variánsa szerinti elkészítésére a következő:

  • Forraljon fel lehetőleg lágy vizet és hagyja 70-80 fokra lehűlni.
  • Szűrjön át 1-2 gramm matcha port (fél-egy teáskanál) egy szűrőn, hogy ne csomósodjon.
  • Melegítse fel a bambusz habverőt néhány percig meleg vízben.
  • Öntse fel a port a tálba körülbelül 80 ml forró vízzel.
  • Verje fel a keveréket óvatosan a habverővel úgy, hogy a tea krémszerűvé váljon, és hab képződjön a felszínén. (A szakemberek csuklóból gyorsan mozgatják a habverőt, és nem kör-, hanem V-alakban.)

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Miért maradnak karcsúk a japán nők?