Miért maradnak karcsúk a japán nők?

Szinte minden japán nő karcsú és fiatalos, de vajon miért? Érdekes adalék az is, hogy százalékos értékben Japánban él a világon a legtöbb 100 év feletti ember. A japán ételek készítésének alapelve az egészség és a hosszú élet, azaz nemcsak azért esznek egy ételt, mert ízlik, hanem hisznek a megfelelő ételek egészségre gyakorolt hatásában is.

Ezzel az elvvel – a megfelelő életmóddal kombinálva – úgy tűnik, jó úton járnak. Íme 10 dolog, ami hozzájárul a japán nők karcsúságához és fiatalságához.

Zöld teát isznak

A japánok egyik kedvenc itala a zöld tea. Az úgynevezett matcha, amely szárított zöldtea-porból készül, a japán ceremóniák elmaradhatatlan része. A zöld tea a világ egyik legegészségesebb teája. Tele van antioxidánsokkal, ami lassítja az öregedési folyamatot, segíti a fogyást, csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Erjesztett ételek

Az erjesztett ételek, például a kefir, kombucha, savanyú káposzta, miso, tempeh és kimchi Japánban a mindennapi étrend részei. Az erjesztett ételek laktofermentálással készülnek, ennek során a baktériumok az élelmiszerben lévő cukrot és keményítőt tejsavvá alakítják. Ez az eljárás nemcsak a természetes összetevőket őrzi meg, de hasznos enzimeket, B-vitaminokat, ómega-3 zsírsavat és probiotikumokat is termel. Mivel az emésztést is segíti, a súlycsökkentő hatása sem elhanyagolható.

Tengeri ételek

A japánok sokkal szívesebben esznek tengeri ételeket, mint vörös húst. A vörös hús számos egészségügyi problémával, hízással, magas koleszterinszinttel, gyulladásos betegségekkel hozható összefüggésbe. A japánok leggyakrabban rizst vagy tésztát esznek, különböző tengeri halakkal vagy rákkal. A tengeri halak, mint tudjuk, igen gazdagok ómega-3 zsírsavakban, ezért jó hatással vannak az agyra, a szívre és a belső szervekre. Ráadásul az idegrendszert is erősítik, és hatékonyan küzdenek számos bőrprobléma ellen.

Kis adagok

A japán kultúra szerves része a kis adagokban való tálalás. Ha a kis adagokat ráadásul kisebb tányérokon is adják, az mentális szinten tovább segíti a fogyást, mivel az agyunknak kevésbé tűnik fel a mennyiség csökkentése. Hasonló jótékony hatása van a pálcikával való evésnek is. A pálcikával lassabban eszünk, ezért az agynak van ideje észrevenni, amikor már jóllaktunk, így elkerülhető a túlevés. A japán tálalás alapszabályai: ne rakd teljesen tele a tányért, semmiből ne tálalj nagy adagot, a friss a legjobb.

Gyaloglás

A gyaloglás remek testedzés, ami a testsúlyra is jó hatással van. Japánban férfiak és nők is minden nap gyalogolnak. A gyaloglás a súlycsökkenés mellett jót tesz az érrendszer egészségének is, ráadásul serkenti az energiát, javítja a hangulatot, és sokszor a stresszt is csökkenti. A japánok vonattal vagy metróval járnak a munkahelyükre, az állomásig pedig gyalog vagy kerékpárral mennek. A diákok jó része is gyalog teszi meg az iskolába vezető utat, és nem a szülei viszik autóval.

Utcán, menet közben nem esznek

Japánban nagy tiszteletben tartják az étkezési időt, amikor az emberek energiával látják el szervezetüket. Bár elfogadható számukra az utcán való evés, a japán szokások szerint nagyon udvariatlan dolog, ezért szinte sosem esznek az utcán. Említsük meg azt is, hogy a japánok evés közben nem csinálnak semmi mást, például nem néznek tévét, vagy nem olvasnak.

Egészséges főzési módszerek

A japán konyha az egészséges összetevők és az egészséges főzési módszerek kombinációja. A japánok szeretik az ételeket nyersen, párolva vagy grillezve fogyasztani, amivel elkerülik a túl sok olaj használatát. Ráadásul a felsorolt módok segítenek megőrizni az ételek ízét, valamint az összetevőkben lévő értékes tápanyagokat is. Japánban nagyon ritka az olajban sült étel. Ha mégis ilyet tálalnak, például a tempurát, a tányérra csak egy-két darab kerül, és egyéb ételekkel kombinálják. Így az ételek egyensúlya egészséges marad.

Küzdősportok gyakorlása

Japánban számos különböző küzdősport népszerű a férfiak és nők körében egyaránt. Ezek a sportok fontos szerepet játszanak a jó kondíció és az általános egészség megőrzésében. Kutatások szerint a küzdősportok jelentősen javítják a testfelépítést, erősítik a csontokat és csökkentik a hevülést a túlsúlyos premenopauzás hölgyeknél.

Hőfürdők

A hőforrásokban való fürdést a japánok az élet meghosszabbítását célzó általános gyakorlatnak tekintik. Mivel Japán vulkanikusan aktív terület, minden nagyobb szigetén ezrével vannak a vulkáni tevékenységhez kapcsolódó hőforrások. Kutatások szerint a hőforrásoknak gyógyító erejük van, és nagyon előnyösek az általános egészség szempontjából is, ami a víz hőfokának és a benne lévő ásványi anyag tartalomnak – magnéziumnak, kalciumnak, kovasavnak és nikotinsavnak – köszönhető.

A hőforrások vizében relaxálva a bőrünk ezekben az ásványokban ázik, és közben a hidrosztatikus nyomás is emelkedik, ami a vérkeringést és oxigénáramlást serkenti. A hőforrások segítenek csökkenteni a krónikus stresszt, és javítják az alvást, ami fontos az egészség és a szép bőr számára. A japán nők karcsúságának és fiatalosságának egyik fő oka, hogy havonta legalább kétszer fürdenek hőforrásokban.

Egészséges desszertek

Végül, de nem utoljára: a desszertek nem lényegi részei a japán konyhának. A japánok a fő étkezések után inkább egy kis friss gyümölcsöt esznek, mint cukros desszerteket. Ráadásul a japán édességek kevés cukrot, finomított lisztet és egyéb olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a nyugati világ édességeinek fő alkotórészei. Japánban az édességeket egészséges összetevőkből, például édesburgonyából, hajdinalisztből, friss gyümölcsökből készítik. Ha mégis nyugati típusú desszertet szolgálnak fel, akkor azt jóval kisebb adagokban.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Matcha, a serkentő tea Japánból