Ösztrogének: 11 remek természetes forrás

Bizonyos növények és magvak, köztük a bogyós gyümölcsök és a lenmag, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek ún. fitoösztrogénként működnek. Az ösztrogén hormon számos funkciót lát el a szervezetben, többek között támogatja a szexuális és reproduktív funkciókat. Az alacsony ösztrogénszinten szerencsére fitoösztrogénekben gazdag étrenddel is javíthatunk.

Áttörést jelenthet a kevésbé allergén szója

Újfajta, alacsony allergén tartalmú szóját hoztak létre kutatók. Ez a növény nagy mértékben befolyásolhatja a feldolgozott élelmiszerek és az állati takarmányok előállítását. Az Egyesült Államokban közel 15 millió ember, 13-ból 1 gyerek szenved ételallergiától. Egyedül Arizona államban minden iskolai osztályban legalább két gyerek ételallergiás.

Nem használ a szójabab

Sokan használnak szójakészítményeket a csontsűrűségük javításáért és a menopauza tüneteinek enyhítéséért, de egy új tanulmány szerint ezzel néha még rontanak is az állapotukon. Úgy tapasztalták, hogy az ezt szedő nők körében többen szenvednek hőhullámoktól, mint azok, akik a kísérlet során placebót kaptak.

PMS otthoni kezelése

Számos nőt kínoz a menstruáció előtt néhány nappal, esetleg már egy héttel jelentkező és a vérzés kezdetével többnyire elmúló tünetegyüttes, a menstruáció előtti szindróma (PMS). A tünetek változók, közülük a leggyakoribbak a következők: haspuffadás, vizesedés, fejfájás és a mell fájdalma, fáradtság, álmatlanság, idegesség, ingadozó kedélyállapot, heves érzelmi kitörések, sírógörcs, depresszió, sóvárgás az édességek után, néha bőrtünetek. A legtöbb nőnél az említett tünetek közül csak néhány jelentkezik, minden tizedik-huszadiknál azonban a PMS annyira súlyossá válhat, hogy komolyan akadályozza a megszokott életvitelét.

Tofuval a mellrák ellen?

A szójatermékek – amennyiben fermentáltak – hasznosak az egész szervezetünknek, de különösen a szívünknek. Egyes kutatások szerint akár a mellrák megelőzésében is segíthet és a rák kiújulását is meggátolhatják.

Gének, erőkifejtés, szója, magnézium?

Ma sem látunk igazán tisztán, mi állhat Kolonics György rejtélyes szívhalálának hátterében. Tény: egyre több sportoló esik áldozatul, és szinte kizárólag férfiak. Alább két érdekes elméletet ismertetünk, szerzőik: Csáky István szójakutató és prof. dr. Török Szilveszter.

Génpiszka és allergia

„Az olyan diktatórikus ideológiák, amelyek lealacsonyítják az embert azzal, hogy tárgynak tekintik, míg az alap emberi jogokat megsértik, aggasztó eljárások megjelenését idézik elő a biotechnológia kínálta lehetőségek bizonyos használatával.” II. János Pál Pápa, Vatikán Bizonyára mindenki emlékszik a 90-es évek egyik amerikai tévésorozatára, aminek a címe McGyver volt. A géntechnológiáról mindig ennek a különleges, erőszakot nem alkalmazó ügynöknek a „kémiai” kísérletei jutnak eszembe. Ki az, aki elhiszi, hogy pl. a szájöblítőbe lefolyótisztítót öntve pontosan az a szer keletkezik, aminek a segítségével McGyver kiszabadul éppen esedékes szorult helyzetéből?

A szójatermékek egészségkárosító hatásai

A nagyüzemi hústermelés és a tehéntej iránti egyre nagyobb méretű aggodalom a legtöbb embert a szójatermékek felé fordította. A reklámja szerint a szója egészséges húshelyettesítő a nagy fehérje- és kis kalóriatartalma miatt, nincs benne káros zsiradék és könnyen emészthető. Egyes állítások szerint rák-, szívbetegség-megelőző és segít a csontritkulás ellen. E cikk szerzője, Pusztai Árpád, tudományos forrásokra utalva, megkérdőjelezi a szója több ilyen, egészségesnek hitt tulajdonságait. Pusztai Árpád magyar származású, világszerte ismert biokémikus, akinek már a neve hallatán is valósággal kileli a hideg a géntechnológiában érdekelt cégek vezetőit.