Áttörést jelenthet a kevésbé allergén szója

Újfajta, alacsony allergén tartalmú szóját hoztak létre kutatók. Ez a növény nagy mértékben befolyásolhatja a feldolgozott élelmiszerek és az állati takarmányok előállítását. Az Egyesült Államokban közel 15 millió ember, 13-ból 1 gyerek szenved ételallergiától. Egyedül Arizona államban minden iskolai osztályban legalább két gyerek ételallergiás.

A szójabab egyike annak a nyolc összetevőnek, amelyet feltüntetnek az ételek címkéjén, ezzel eleget téve egy fogyasztóvédelmi törvénynek. A szójabab az egyik fő alapanyaga a sok anyatej helyettesítő tápszernek, feldolgozott élelmiszereknek, és a mezőgazdasági célra felhasznált állati takarmányoknak is. A szójabab több allergén fehérjét tartalmaz, és ez nagyban befolyásolja a szója felhasználhatóságát élelmiszerekben.

A lista nem mutat mindentÉvtizedes kutatások eredményeképpen az Arizonai és az Illinoi Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan szójababot, amelyben jelentősen csökkentették az allergiát kiváltó három fehérjetípust. (Munkájuk leírása megtalálható a Plant Breeding online folyóiratban.)

Még 2003-ban sikerült eltávolítani a P34-et, a szójabab fő allergén anyagát. Habár az új szójabab kisebb valószínűséggel okozott allergiát, mégsem tudták felhasználni az olyan kulcsfontosságú élelmiszerek gyártásában mint amilyenek a tápszerek. A probléma kiküszöbölése érdekében a kutatók azt tűzték ki célul, hogy hasonló szójababot hozzanak létre, csak hagyományos nemesítési módszerekkel. 16 000 különböző szójabab vizsgálata után találtak egy olyan fajtát, amelyből szinte teljesen hiányzott a P34 allergén.

„Ez az előrelépés sokat segített, és erőt adott a majdnem allergénmentes szója kifejlesztéséhez” – mondta a kutatás vezetője. – „Ez a hagyományos megközelítés sokkal egészségesebb, mint a transzgenikus. Közel egy évtizedes kísérletezés után sikerült kikísérletezni ezt a fajta szójababot”.

„Az ételallergia hatalmas, és egyre növekvő probléma a gyermekek számára. Arizonában például a tanárok kötelesek részt venni egy képzésen, hogy reagálni tudjanak egy esetleges vészhelyzetre, ha a gyerek allergiás rohamot kap. Reméljük, hogy ez a kutatás új utat nyit az ételallergiával küzdőknek” – mondta Herman professzor.

Az emberek világszerte egyre több húst esznek, ami a mostani helyzetben azt jelenti, hogy 2050-re az állati takarmányok duplájára lesz szükség. Ez azzal jár, hogy több százmillió tonna szóját kell majd előbb feldolgozni, mielőtt az állatoknak lehetne adni. 2050-re az állati takarmányokra való kereslet 235%-os növekedést mutat majd, így remélhető, hogy az új szójabab segíteni fog ebben.

(Angolból fordította: F. P.)