Portalanítás, portörlés vegyszerek nélkül

Mindannyian szeretnénk, ha naponta lenne időnk és energiánk a portörlésre, ragyogna a lakásunk. Ez azonban csak álom, mert természetesen senkinek nincs erre ideje – és kedve. A megoldás az lehet, ha olyan spray-t használunk, amely eltünteti a port, és megakadályozza, hogy az újra mindent ellepjen, ráadásul úgy, hogy ne legyen ártalmas az egészségre.

A kereskedelmi forgalomban lévő spray-k szó szerint mérgező anyagokkal töltik be a levegőt. Nézzük meg a szupermarketekben található pormentesítő anyagok összetevőinek listáját: izoparaffin, dimetikon, foszfonsav, nitrogén, poliszorbát 80, szorbitán-oleát, polidimetil-sziloxán, aminometil-propanol, parfüm, metil-izotiazolinon… Kétség merül fel az emberben, hogy ezek a mérgező anyagok valóban szükségesek-e a por eltávolításához? Nos, nem!

Olcsó és nem mérgező

Bizonyított, hogy ezek az összetevők többféle káros következménnyel járnak, a bőrirritációtól kezdve a rák megnövekedett kockázatáig. Biztos, hogy ezeket el akarjuk kerülni! Fedezzük fel, hogy használhatunk toxikus anyag nélküli por elleni permetet, olyan spray-t, amely hatékonyan versenyez a nagy gyártók porirtóival! Nem utolsó szempont az sem, hogy ez a házi spray olcsóbb, mint a szupermarketben vásárolt készítmények!

A házi porirtónk összetevői nem mérgezőek. Mi kell hozzá? Egy kis víz (mustáros üvegnyi, 2-3 dl), 6 cl fehér ecet (kb. 4 evőkanál), 2 evőkanál olívaolaj, ami megakadályozza a por visszaülepedését, 10-15 csepp citromfű illóolaj, ami erős antibakteriális anyag, ráadásul távol tartja a rovarokat, és remek illata van! A citromfű illóolajat helyettesíthetjük citrom, levendula, borsmenta, fahéj, teafa vagy narancs illóolajjal is.

Látható, hogy a házilag készített, por elleni permet receptje rendkívül egyszerű! Hogyan csináljunk? Öntsük az összetevőket egy szórófejes flakonba, és jól keverjük össze. Rázzuk fel jól minden használat előtt! Permetezzük be a portalanítani kívánt felületet vagy egy mikroszálas kendőt, és töröljük át a felületet.

Egyszerű, olcsó és mérgező anyag nélküli megoldás, de természetesen nem mentesíti Önt attól, hogy takarítson…

Miért működik jól?

Citromfű illóolaj: erős antibakteriális hatású, és távol tartja a rovarokat. Az illata pedig egyszerűen isteni!
Fehér ecet: a fehér ecetnek köszönhetően ez a spray többcélú tisztítószerként is használható.
Olívaolaj: a citromfű illóolaj és az olívaolaj gyönyörű sárga színt ad a keveréknek. Ne aggódjon, mert ha a folyadék elpárolog, nem hagy foltokat a felületeken. Ezen kívül az olívaolaj különösen jó a fafelületek ápolására, segít megvédeni a fát a nedvességtől és megőrizni eredeti színét.

Ne felejtse el felrázni a palackot minden használat előtt!

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ágyunk a poratkák melegágya?