Méreg a habszivacs matracban

A Duke Egyetem kutatói megvizsgálták a forgalomba kerülő habszivacs matracokat és megállapították, hogy több, mint felerészben mérgező vagy nem bevizsgált kémiai égésgátló anyagokat tartalmaznak. A kémiai anyagok között volt a Tris elnevezésű, klórozott égéskésleltető, amit az emberre is valószínűleg veszélyes rákkeltő anyagként tartanak számon.

„A Trist 1977-ig bébipizsamákban alkalmazták, akkor egészségi okokból kivonták a használatból, de még ma is fölbukkant a habszivacs matracok 41 százalékában” – mondta Heather Stapleton környezetkémikus.Nézzük meg, miből készül a matrac

Több gyártó csak az elmúlt években kezdte kezelni égésgátlóval a matracait, ahogy azt a Kaliforniai Technikai Bulletin előírja. Az évek múltán ez aztán szó szerint nemzeti szabvánnyá vált, tekintettel a kaliforniai piac fontosságára. A probléma ott van, hogy az esetek többségében a gyártó maga sem tudja, milyen vegyszert használtak. A legtöbb gyártó úgy vásárolja azt egy másik gyártótól. A kémiai anyag elveszíti az identitását útközben, vagy azt márkatörvény védi.

Stapleton és kollégái összesen 102 matracból származó poliuretán mintát elemeztek, amelyeket az Egyesült Államokban adtak el 1985 és 2010 között. Amellett, hogy a már említett Trist találták, a teszt felderített még pentaBDE-t, amit már 172 országban betiltottak, az USA-ban 2005-ben a gyártók kivonták gyártásból.

A pentaBDE hosszan megmaradó anyag, és idővel kikerülve a környezetbe, felhalmozódik az élő szervezetekben. A szervezet belső elválasztású mirigyeire van negatív hatással, károsan befolyásolja az agyfejlődést. A magzat alacsony súllyal születik, csökken az IQ-ja és romlik a gyermek motoros és viselkedési fejlődése.

PentaDBE-t és Trist csak a 2005 előtt vásárolt matracokban találtak. 2005 után a Tris vált a legközönségesebb gyulladáskésleltetővé. Emellett megjelent két új vegyszer is, amelyekről nem volt hozzáférhető egészségügyi adat. „Mindent összevéve, a matracok 85%-ában találtunk gyulladáskésleltető anyagot, viszont a 2005 után beszerzett matracok 94%-ában. Az összes minta több mint fele, a matrac korától függetlenül, tartalmazott potenciálisan mérgező vagy nem kellően bevizsgált anyagot.” Olyan sok új gyulladáskésleltető anyag van, amelynek az összetétele a gyártó tulajdona, hogy a tudósoknak nagyon nehézzé vált azonosítani őket, vagy meghatározni a jelenlétüket – mondta Stapleton.

(Forrás: Független)