Mit (t)együnk, hogy jöjjön a baba? (3.)

A terhesség megkezdésével új életszakasz kezdődik a kismamának. Abbéli öröme mellett, hogy kisbabát vár, gyakran bizonytalansága, vagy kétsége támad a tekintetben, hogyan viselkedjen a terhesség alatt úgy, hogy ez magzatának hasznára váljon. Most néhány pontba szedtük a legfontosabb teendőket, tévhiteket.

Fontos, hogy a gyermeket tervező párok gondolatai pozitívak legyenek és kiegyensúlyozott, egészséges életet éljenek. Ha már megtörtént a fogantatás, akkor pedig még fontosabb, hogy megfelelően táplálkozzanak és éljenek a kismamák, hiszen a fogantatás következtében új élet keletkezik. Mintegy 40 hétig fejlődik a magzat az anyaméhben – ez alatt különböző érzések és érzelmek kísérik a várandós nőt. Magától értetődik, hogy minden nő komplikációmentes és harmonikus terhességet kíván magának, gyakran gyötri őket azonban kétség, hogy valóban helyesen viselkednek-e. Végül is senki nem akar rosszat tenni. Nagyszámú írás ad tanácsot kifejezetten terhes nőknek a táplálkozás, egészség és közérzet tekintetében. Még mindig sok dajkamese forog közszájon arról, mit szabad terhesség alatt és mit nem. E tanácsok nagy része már régen elavult, azonban csak jót tehetnek a terhes nők magzatuknak, ha ügyelnek a következő pontokra. Íme néhány tanács, amit érdemes elfogadni. A terhesség ellenőrzőlistája a további eligazodást szolgálja.

Pozitív lelki beállítottság

A várandós nő legyen pozitív beállítottságú, kerülje a feszültséget, a haragot, igyekezzen nyugodt körülményeket teremteni. Lehetőleg rendszeresen gyakorolja a meditációt, a pránajámát és a jóga kíméletesebb gyakorlatait, hogy testét és szellemét is fitten tartsa. A stressz a teherbeesést és a magzat megtartását is megnehezítheti.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

TáplálkozásÉppen a táplálkozás témában tartja erősen magát az a hiedelem, hogy a terhes nőnek két személyre kell ennie. Valóban magasabb energiaigény áll fenn terhesség alatt, mint előtte, ez azonban semmiképpen nem több napi 250 – 500 kilokalóriánál. A terhesség alatti mértéktelen evés nem marad következmények nélkül. A kiegyensúlyozott étrend a szénhidrátok, fehérjék, és zsírok vitaminokkal együtt történő kiegyensúlyozott fogyasztásával támogatja a magzat fejlődését. Mind a jelentős túlsúly, mind a kóros soványság csökkenti a fogantatás esélyeit. A kóros soványság, anorexia, exorexia esetén a havi ciklus is leállhat, a szaporító szervek károsodhatnak, akár teljes meddőséghez vezethet vagy a nő képtelen megtartani a magzatot. A másik véglet, a túlsúly, vagy kóros elhízás is csökkenti a teherbe esés lehetőségét. Ne diétázzon és koplaljon a terhesség alatt!

  • Kiegyensúlyozott táplálkozás friss gyümölccsel és sok zöldséggel
  • Kalcium és a D vitamin elősegítik a magzat csontozatának kiépülését
  • A terhesség első heteiben a legfontosabb vitamin a folsav
  • A C-vitamin erősíti az immunrendszert
  • Nyers húst és nyers halat, valamint a kezeletlen tejet elkerülni a toxoplazmózis veszélye miatt
  • Ugyancsak le kell mondani a fehér- és nemespenész-sajtokról a listeriosis veszélye miatt
  • Intenzív fogápolás (a 4. hónaptól kezdve a fogak hajlamosabbak a romlásra, mint korábban)

Dobjuk el a káros szokásokat!

A terhes nőnek nem kell az életét fenekestől felfordítania. Vannak azonban olyan szenvedélyek, illetve szokások, melyeket a terhesség alatt a lehető leghamarabb abba kell hagyni a magzat egészsége érdekében. Ilyenek a klasszikus élvezeti szerek, mint az alkohol és nikotin, mivel ezek a megszületendő magzat egészégét veszélyeztetik. Visszamaradt növekedés, agy- és szervkárosodás és koraszülés lehetnek a következmények.

  • Teljesen mondjon le a drogokról: A túladagolt és illegális droghasználat befolyásolja a szervezet természetes működését és a károsan hat az emésztésre, valamint rendkívül veszélyes a magzatra nézve.
  • Teljesen mondjon le az un. élvezeti szerekről, mint az alkohol és nikotin, koffein: A dohányzás és az alkohol az egyik legnagyobb kockázati tényező, mely nem csak a saját egészségére, közérzetére hat károsan, hanem a reprodukciós képességre és a magzatra is. Megnehezíti a teherbe esést és a magzat megtartását, kárt okozhat a magzatban, gátolja a C-vitamin és a cink beépülését a szervezetbe. Kávét csak koffeinmentes formában fogyasszon, a kóláról inkább le kell mondani. (Max. 300mg koffein naponta táplálkozás-szakértők szerint veszélytelen).
  • Kerülje a rovarirtókat és a vegyi anyagok használatát, mert ezek csökkentik a fogantatás esélyét és károsíthatják a magzatot. A vegyi anyagok leginkább a fiú utódokat veszélyeztetik: az Y kromoszóma miatt sokkal érzékenyebbek. Ennek a kromoszómának eggyel kevesebb ága van, mint az X kromoszómának, így sérülékenyebb. Gyógyszereket csak az orvos által javasolt esetekben és mennyiségben szedjen. Alaposan olvassa el a betegtájékoztatót.

Sportolás a terhesség alatt

A terhesség alatti rendszeres testmozgás jót tesz az általános közérzetnek. Ráadásul még a stresszt is csökkenti, ami éppen a terhesek számára nagyon fontos. Akinek nincsenek komplikációi a terhesség alatt, választhat egy neki tetsző sportot. Nem javasolt azonban a sízés és a korcsolyázás, mert nagy az esés veszélye és vigyázzon a labdajátékokkal. Jó, ha fittek vagyunk, de a túl nehéz gyakorlatok, súlyemelés veszélyes lehet terhesség vagy családtervezés esetén. Ne végezzen hasizmokat igénybevevő sportokat.

  • Ideálisak lehetnek a lazítógyakorlatok
  • Speciális ajánlat terhes nők számára jóga, vízi gimnasztika, tánc
  • Semmi esetre sem használni a

A terhességi ellenőrzőlista tehát egy vezérfonal a komplikációmentes terhességhez. Terhesség alatti panaszok esetén, valamint az egyes magatartásformákra vonatkozóan a nőgyógyász és a szülésznő adhatnak felvilágosítást. Jó egészséget kívánunk!

(Forrás: Checkliste für die Schwangerschaft, németből fordította Koncz László; Boost Fertility with Ayurveda, angolból fordította G. Á.,)