Fenntartható fejlődés (1): Nem önsanyargatás, csak észszerű egyszerűség

A fenntarthatóság messze nem olyan fennkölt, távlati és bonyolult dolog, mint ahogyan sokan azt gondolják, de nem is merül ki a szelektív gyűjtésben. Nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy aki önként lemond bizonyos javakról, az szó szerint aszkéta életmódot folytat. Legjobb, ha a józan paraszti eszünkre hallgatunk és látni fogjuk, hogy az egész faék-egyszerű.

A holdciklusok hatásai – újhold

Az újhold, amikor szinte semmi sem látszik a Holdból az égen, kevésbé érezhetően hat ránk, mint a holdtölte, mégis érdemes figyelmet szentelni ennek az energiának. Az újholdat egy időben „holt Hold”-nak is nevezték, mert ilyenkor a Föld felől nézve csak a sötét oldalát mutatja felénk, ezért nem látható. Az újholdat általában fekete koronggal jelzik.

Készen áll az életmódváltásra?

Amikor fogyásról van szó, általában elhangzik két szó: „életstílus” és „változás”, mondván, ezeken kell módosítani, ha sikeresen meg akarunk szabadulni a kilóinktól. Úgy tűnhet, mintha a súlycsökkenés egyszerű cél lenne, egy kis testedzés, étrendváltás – és lám, csoda történt! Ha ez ilyen egyszerű volna, senki nem olvasná az ehhez hasonló cikkeket.

Megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt a drasztikus életmódváltás

A súlycsökkenés és a rendszeres, intenzív mozgás elkezdése jelentős mértékben hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez, és az évek óta cukorbetegek esetében is megszűnhetnek a 2-es típusú diabétesz tünetei – derült ki egy új tanulmányból. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy az életmódváltás, a súlyfelesleg leadása és az intenzív mozgás hatására jelentősen csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata, sőt a már korábban kialakult betegség is visszahúzódhat.

Segítség az életteli élethez

Korunkban, kultúránkban készen vásárolhatjuk meg mindazt, amiről úgy gondoljuk, hogy szükségünk van rá, és ha valami elromlik, azt kicserélik, megjavítják, vagy kidobjuk, és másikat veszünk helyette. Természetesnek tartjuk, hogy mindenhez mellékelnek használati utasítást, amelyet lelkesen átböngészünk, hogy tökéletesen tudjuk használni az új eszközt. De milyen lehet a „használati utasítás” önmagunkhoz? Ennek megtalálásában segít a Holisticness hétvége programja, amely Ön előtt is nyitva áll.

Életmódváltás ésszel

Ha az ember rászánja magát, hogy átáll az egészséges étkezésre, igen nagy kihívásokkal találja szemben magát. Az alábbiakban E. A. Stewart táplálkozási szakértő segítségével azokat a leggyakoribb hibákat vesszük sorra, amelyeket a hirtelen fellelkesült háziasszonyok gyakran elkövetnek e téren. Sokan csak a friss zöldségben és gyümölcsben bíznak, amit igen nehézkes minden nap beszerezni, főleg, ha nincs a közelünkben piac.

Gyerekkori elhízás – riadó! (1.)

A gyerekkori elhízás mértéke és az elhízott gyerekek száma is rohamosan nő világszerte. Egy olasz felmérés szerint 50 százalékkal nőtt az elhízott gyerekek száma az elmúlt 20 év alatt, de az iskolások fele már itthon is túlsúlyos.

A média lassítja a fejlődést? (2.)

A képernyőre meredő gyermeket nem csak az agresszív és szexuális tartalmú műsoroktól kell védeni. Az elektronikus média mentálisan is „átprogramozza” a gyerekeket és az agy kémiáját is megváltoztatja újabb kutatások szerint. Pszichés problémák és fejlődési zavarok okozója a lehet a túl korai és túl sok tévézés gyerekkorban.

50 kilométeres diéta – lehetséges?

Az 50 kilométeres diéta egy klímavédő életmód változtató program. Egy kísérlet, amelybe belevághatunk a Messzelátó Egyesülettel a 100 mérföldes diéta illetve a Locavores Kalauz c. könyvek olvasása után. Most nem feltétlenül egy „karcsúsító diétára” akarjuk buzdítani az embereket: az 50 kilométeres diéta legelszántabb résztvevői azt vállalják, hogy október 10-től kerek egy hónapig csupán 50 kilométeren belül előállított élelmiszereket fogyasztanak.

Babavárás és magas vérnyomás

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, hanem a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelő kezelés és helyes életmód mellett azonban a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.