Gyerekkori elhízás – riadó! (1.)

A gyerekkori elhízás mértéke és az elhízott gyerekek száma is rohamosan nő világszerte. Egy olasz felmérés szerint 50 százalékkal nőtt az elhízott gyerekek száma az elmúlt 20 év alatt, de az iskolások fele már itthon is túlsúlyos.

Világszerte komoly probléma

Ennek oka elsősorban a gyermekek helytelen életvitele, a túl sok TV, egészségtelen ételek. A WHO szerint a gyerekek ötöde már 8-9 éves korban is elhízott (21%) és majdnem a fele valamilyen szintű súlyfelesleggel küzd (48,8%), a lányoknál ez az arány 42 százalék. Az adatokat a WHO olaszországi képviseletétől Francesco Branca táplálkozási tanácsadó bocsátotta rendelkezésre, hozzá téve azt, hogy bizony ez komoly figyelmeztetés a társadalom számára. Szerinte ez elsősorban a 6-17 éves korosztály viselkedésből adódó kockázat. A felmérést egy olasz egészségügyi főiskola és több helyi egészségügyi szervezet végezte, de a WHO 13 országban, több központban végzett kutatásai hasonló eredménnyel zárultak. Az európai országok közül az első helyeken Görögország és Málta szerepel, de az északi országokban és Olaszországban is bőven van még tennivaló ezen a téren.

Az iskolások egyötöde már itthon is túlsúlyos

Sajnos nincs ez másképp hazánkban sem. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legutóbbi felmérése alapján a 7-14 éves fiúk 18 százaléka, a lányoknak pedig 20 százaléka túlsúlyos, emellett a fiúk 7,5 százaléka és a lányok 6 százaléka tekinthető elhízottnak. (Az adatok az OÉTI 2005-2006-os budapesti iskolákban végzett felmérésének eredményei, de ez azóta valószínűleg csak romlott – a szerk.) Hogyan segíthetünk gyermekünknek, ha nem csak egyszerűen duci, hanem valóban a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriába sorolható? Melyek az elhízás okai és milyen következményekkel kell számolni?

Kedvezőtlen feltételek

Vannak gyerekek, akik folyton esznek és mégsem híznak meg, mások viszont csak alig nassolnak és mégis híznak: ezeknek a különbségeknek sokféle oka lehet. A kövérség hajlam is lehet, így például ismert, hogy testsúlyunkért legalább 70 százalékban felelős a genetikai állományunk, vagyis azok a gének, amiket szüleinktől örököltünk. Ezért van az, hogy az olyan családokban, ahol az anyuka, az apuka, a nagymama vagy a nagypapa is túlsúlyos vagy kövér, gyakrabban kövérek vagy túlsúlyosak a gyerekek is. Mindenesetre csak a hajlam az, ami öröklődik, így a gyermek hízékonyabb, ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségszerűen túlsúlyos is lesz. Ennek oka, hogy a túlsúly kialakulását még sok minden más is befolyásolja.

Túl kevés mozgás

Manapság sokat üldögélnek a gyerekek – az oviban barkácsolás közben, az iskolában, a televízió vagy a komputer előtt – márpedig aki alig mozog, az alig éget el energiát. A naponta több mint 2 órát tévéző gyermekek könnyebben lesznek túlsúlyosak, főleg, ha eközben még egy kis nassolnivaló is kezük ügyébe kerül.

Nem megfelelő táplálkozás

Az óriási, csaknem mindenhol elérhető és jelenlevő élelmiszer-választék állandó csáberőt képvisel, és arra vezérel, hogy többet együnk, mint kellene. Ráadásul sokszor a kalóriában leggazdagabb készítmények a legcsábítóbbak. Aki gyakran és rendszertelenül étkezik, és közben még nassolgat is, könnyen túlsúlyossá válhat.

A növekedés kritikus időszakai

Egyes életszakaszokban hajlamosabbak a gyermekek az elhízásra, ezekben az időszakokban fokozott figyelemre van szükség. Az első életévben a kisgyermek rengeteget hízik, ez azonban szükséges az egészséges fejlődéséhez. A kis hurkák miatt tehát senki se aggodalmaskodjon! Mire a gyermek 3 éves lesz, a legtöbb hurka eltűnik. Fokozottabb szülői figyelemre van azonban szükség azoknál a gyermekeknél, akik nagyon kis, illetve nagyon nagy súllyal születtek. Amikor a gyerekek iskolába kerülnek, sok minden megváltozik: kevesebbet mozognak, nőnek a követelmények és fokozódik a stressz is. Ez szintén a kilók megszaporodásához vezethet. A pubertáskor nagy változásokat hoz, ha a lelki problémákra a gyermek az evésben keres megoldást, könnyen felszökik a kilók száma. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a fiatalok kedvelt élelmiszerei gyakran túl zsírosak és túl sok kalóriát tartalmaznak.

A következmények

A túlsúly káros lehet egészségünk szempontjából. Ez még normális vagy már nem? A dundiság ma már nem lehet csupán esztétikai kérdés, a túlsúly befolyásolja a gyermekek egészségi állapotát és fejlődését is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a gyermek testsúlya elhagyja a normális tartományt – akkor is, ha kórosan sovány a gyermek –, akkor annak lelki és testi értelemben vett káros következményeivel is számolni kell. A túlsúly magas vérnyomás kialakulásához vezet, emelkedik a vérzsírok koncentrációja és a vér cukorszintje, ami a cukorbetegség kialakulását mozdítja elő. Ezáltal nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata – mindez már gyermekkorban! Mindenekelőtt a láb, a térd és a csípő ízületei szenvednek a túlsúlytól. Az ízületek fokozottabban kopnak, hamarabb elhasználódnak. A túlsúlyos gyermek azonkívül általában túl keveset is mozog, ami az izmok lanyhulásához vezet: a gyermeknek nincs annyi ereje, hogy túlsúlyos testét megfelelően mozgassa, kialakulnak a tartásproblémák.

A csúfolkodás

A túlsúlyos gyereket gyakran kiközösítik társai, de ők nem csak a gyerekek megjegyzéseitől szenvednek, hiszen a felnőttek és a szülők rosszalló pillantásai is kikezdhetik az önbecsülésüket. A rossz érzések és a félelmek idővel depresszió és különféle evészavarok kialakulását is okozhatják, így a táplálkozáshoz való viszonyulás újra sérül, ezzel zárva az ördögi kört. Kiskorú gyermekét azonban semmiképp ne fogja fogyókúrára. Ehelyett azt lenne célszerű elérnie, hogy a gyermek testsúlya ne növekedjen tovább. Ezáltal lehetővé válik, hogy a következő növekedési fázisba bekerülve testsúlya normalizálódjon. Próbáljon gyermekével aktív, mozgásban gazdag programokat szervezni, olyanokat, amelyek közben mindannyian jól érzik magukat.

(Forrás: Allarme bilancia, in sovrappeso il 50% dei bambini, olaszból fordította G. Á., Az iskolások egyötöde már itthon is túlsúlyos)